Kalyoncu: Çip üretimi için çalışıyoruz

Ankara'daki fotovoltaik güneş paneli tesisinde üretim kapasitesini 10 bin megavata çıkarmayı hedefleyen Kalyon, çip üretimi üzerinde de çalışmalar yürütüyor.

Akşam

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, dünyada son dönemde önemi artan ve arz sıkıntısı yaşanan çip teknolojisi üzerine altyapının Kalyon PV fabrikasında mevcut olduğunu söyledi.

Ankara Malıköy'de bulunan Kalyon Fotovoltaik (PV) Fabrikası Faz 3 Üretim Tesisi'nin açılışında konuşan Cemal Kalyoncu, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezinin çip üretimi için titizlikle çalıştığını belirtti. Kalyoncu, "Ön aşamada çipin üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve yurtdışındaki benzer kurumlarla görüşüyorlar. Çip üretebilecek wafer üretmek için ön çalışmalar devam ediyor. Ben bu fabrikayı kurmadan önce Avrupa ve Çin'de enstitüleri gezdim. En iyi teknolojiyi kurabilmek için. Hammaddeden itibaren tüm ürünler burada yapılıyor. Türkiye'de yarı iletken teknolojisine sahip tek fabrika" dedi.

KAPASİTE ARTIRIMI

Kalyon AŞ'nin, Ankara'daki fotovoltaik güneş paneli üretim tesisinde üretim kapasitesi artırılıyor. Bu yıl başında fabrikanın üretim kapasitesini 2 bin megavata çıkardıklarını ancak bu miktarın talebi karşılamadığını belirten Cemal Kalyoncu, "Hedefumuz 2 bin megavatlık üretimi 10 bin megavata çıkartmak. Abu Dabi'deki ortaklarımızla belli bir prensip kararı aldık. 10 yıl içinde bunu başaracağız" dedi. Fabrikada üretim kapasitesini artırmanın yanında Türkiye'de üretilmeyen bazı ürünleri üretme stratejisini hayata geçireceklerini belirten Kalyoncu, "Üretimde yerlilik oranı olan yüzde 85'i daha yukarıya nasıl çekeriz diye çalışmalar yapıyoruz. Gün sonunda Ar-Ge ve teknik çalışmalarla yüzde 90'lara çıkacağız" diye konuştu.

Kalyon PV Üst Yöneticisi (CEO) Ersan Tüfekçi de Kalyon PV fabrikasının dört farklı üretim ve Ar-Ge tesisiyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olduğunu ve 2020'den beri kapasite artışlarına devam ettiklerini söyledi.

500 MİLYON $'LIK İTHALAT ÖNLENİYOR

Cemal Kalyoncu, Konya Karapınar'daki güneş santralinin 2022 sonunda yatırımın tamamlanmasıyla toplam 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğüne ulaştığını ve toplam 3.5 milyon adet güneş paneli barındırdığını belirtti. Böylelikle Avrupa'nın en büyük enerji üretim santralinin Türkiye'de kurulduğunu belirten Kalyoncu, şunları söyledi: "Bu tesis ve santralimizle yıllık 500 milyon dolarlık ithalat engelleniyor. İhracatla ilgili talepler var. ABD ve Avrupa'dan buradaki fabrikanın aynısını oraya kurmamız yönünde istekler var."