1
Sanayi sektöründe faaliyet gösteren Kale Grubu, sektördeki 60’ıncı yılını, 255 milyon liralık yeni yatırım hedefi koyarak kutladı. Bir kısmı 2016’da başlayan bu yatırımları 2017 sonunda tamamlamayı planlayan Grup, özellikle havacılık ve savunma alanındaki büyüme ve projelere hız vereceğini açıkladı. Törene eski Milli Savunma Bakanı ve yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olan Fikri Işık da katıldı.
F-35'E PARÇA ÜRETMEK HERKESİN HARCI DEĞİL
Kale Grubu’nun Türkiye’nin milli ve yerli sanayi anlayışının en güzel örneklerini ortaya koyduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Işık, Grubun stratejik bir kararla girdiği savunma sanayisinde bugün sadece Türkiye’nin değil büyük uluslararası projelerin de parçası olan çok önemli bir şirket haline geldiğini bildirdi. Işık, savunma sanayisi alanında faaliyet göstermesinin Kale Grubu’nu yakında dünyanın önemli firmaları arasına sokacağına inandığını dile getirdi. F-35’e parça üretmenin herkesin yapabileceği bir iş olmadığına işaret eden Işık, “F-35’e parça ürettiğiniz zaman ülkenizin bayrağı orada bulunuyor. Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilmesi için öncelik verdiği jet motorunu üretebilmek, yeni projede yer almak için uluslararası iş birliğine imza atmak her babayiğidin karı değil” görüşlerini aktardı. Konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Işık’a Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay tarafından el yapımı seramik hediye edildi.
DEV BOEİNG'LE ORTAKLIK PEŞİNDE
Boeing ve Lockheed Martin gibi küresel devlerin proje partneri haline gelmeyi hedeflediklerini açıklayan Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “8 Mayıs’ta Rolls- Royce ile imzaladığımız işbirliği anlaşma bunun en somut örneği. Bu önemli girişim sayesinde, Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticilerinden biri olmasını ve uçak motoru ihracatçısı konumuna yükselmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
DÖNÜŞÜM ŞART
60’ıncı yıl kutlamaları çerçevesinde Çanakkale Çan fabrikasında düzenlenen toplantıda konuşan Kale Grubu Yönetim kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, grubun bugüne kadar 30 bin kişiye iş imkanı sağladığını aktardı. Bugün 100’den fazla ülkede ihracat ve iş ortaklıkları ile faaliyet gösterdiklerini belirten Bodur Okyay, Türkiye’nin tüm dünyada değişen ekonomik yapıya ayak uydurmak zorunda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “2016 grubum ve şahsım adına zorlu bir yıldı. Şimdi yepyeni sulara yelken açma vakti. Türkiye, ekonomideki büyük dönüşüme ayak uydurmak, ona liderlik yapmak için değişmek zorunda. Kale Grubu olarak savunma sanayinde bir yandan çok uluslu dev şirketlerin alt yapımcısı olarak çalışmaya devam etmek, ancak bunu yaparken, tasarım ve montaj kabiliyetimizi artırarak ve kendi tedarik zincirimizi oluşturarak daha üst seviye tedarikçi konumuna gelmek istiyoruz.”
YENİ FABRİKAYI DEVREYE ALDI
Geçen yıl sektörde inovatif bir ürün olarak devreye aldıkları Sinterfleks’in 2. fabrikasının temelini attıklarını hatırlatan Okyay, bu yıl açılışını yapacakları sinterflex fabrikası ile 1 milyon metrekare olan yıllık üretim hacimlerini yaklaşık 2 milyon metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Bodur, toplam 30 milyon lira yatırım ile devreye aldıkları yeni fabrikada 120x360 ebadı da üreteceklerini dile getirdi.
BACA GAZIYLA DOMATES ÜRETECEK
60’ıncı kuruluş yıldönümü kutlamalarını her yıl düzenlenen Seramik Bayramı etkinliklerinde yapan Kale Grubu, yurtiçinde farklı illerden çok sayıda iş ortağı ve bayinin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden 63 yabancı iş ortağı katılım sağladı. Kale Grubu sürdürülebilir kalkınma vizyonu doğrultusunda, bir tarım projesine imza attı. Proje ile Kaleseramik fabrikasının baca gazı, Çan’da 100 dönüm arazide sosyal girişim projesi olarak tasarlanan ve salkım domates üretilecek olan serada kullanılacak. (Kaynak: YeniŞafak)