Kadın istihdamı teşviklerle yeni rekora koşuyor

Hükümetin 16 yılda kadın istihdamı için başlattığı uygulamalar meyvelerini veriyor. 162.579 kadın teşviklerden faydalanırken, 2004’te % 23.3 olan kadının iş gücüne katılma oranı 2017’de % 34.1’e çıktı.

YELDA GÖKDAĞ

Kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla iktidara geldiği 2002’den bu yana pek çok teşvik ve düzenlemeyi hayata geçiren hükümet, kadını iş hayatına kazandırmak için giriştiği seferberliğin meyvesini aldı. 2004’te yüzde 23.3 olan kadının iş gücüne katılma oranı, 2017’de yüzde 34,1’e çıktı. İstihdam seferberliği ile geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon kişiye iş sağlanırken, kronik işsizliği ortadan kaldırmak için tüm imkanlarını seferber eden hükümet, geçtiğimiz 16 yılda kadın istihdamında belirlediği hedefe ulaştı. Hayata geçirilen düzenlemelerle 2004’te yüzde 23.3 olan kadın istihdam oranı, 2017 yılında yüzde 34.1 seviyesine yükseldi. 

PRİMLERİ DEVLET ÖDEDİ 

2011’de yapılan düzenlemeyle kadınlara yeni istihdam imkanlarının sağlanması bakımından pozitif ayrımcılık yapılarak, 18 yaşından büyük kadınların istihdam edilmesi halinde koşullara göre 12 ila 54 ay süresince sigorta primleri işveren hisselerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Bu teşviklerden Haziran 2017 itibarıyla 162 bin 579 kadın faydalandı. 

İZİN UYGULAMASI ETKİLİ

Aynı kanunla ayrıca, kadınların çalışma hayatını iyileştirici düzenlemeler getirildi. Memurların doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreleri derece/kademe ilerlemesinde değerlendirilirken, analık izninin bitiminden itibaren birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk ve diğerleri için 6 aya kadar ücretli yarı zamanlı izin hakkı getirildi. 

MÜHENDİS KIZLARA DESTEK

“Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi” ile mühendislik alanında eğitim görmek isteyen ve halihazırda eğitim gören kız öğrencilerin bu alanda gelişmeleri desteklendi. “Kadın İstihdamının Desteklenmesi İçin Büyükanne Projesi” ile 0-3 yaş arasındaki torununa bakan büyükannelere önemli bir destek verildi. Proje kapsamında belirlenen 10 pilot ilde 6 bin 500 büyükanneye 1 yıl süreyle 425 TL ödeme yapılmaya devam ediliyor. 

SÜRELi ÇALIŞMA

 Çocuk zorunlu ilköğretim çağına gelinceye kadar çalışan ebeveynlere her bir çocuk için kısmi süreli çalışma hakkı sağlandı. Prematüre doğumlarda, kadın memurlara erken doğum süresi kadar analık izni süresi uzatılıldı.  Bu uygulamalar da kadın istihdamında önemli bir artışın yaşanmasını olumlu yönde etkiledi.

KERMESTE SATIŞ VERGİSİ KALDIRILDI

2007'de hane içinde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin vergiden muaf tutulması sağlandı. Düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen yerlerde satılan ve satılacak ürünlerden kadınların elde ettiği gelirlerin, vergiden muaf tutuldu.

ÖZEL KREŞLERE VERGİ MUHAFİYETİ 

 Yeni kreşlerin açılmasını sağlamak ve çalışan annelerin çocuklarının bakımını güvence altına almak amacıyla yeni kreşlerin ve gündüz bakımevlerinin açılması için teşvik sağlandı. Bu kapsamda Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri, faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren beş vergi dönemi boyunca gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuldu.