Kadın girişimci adayları bu desteklerle ‘patron’ oluyor

Türkiye’deki kadın girişimci sayısı desteklerle son 10 yılda 75 binden 133 bine çıktı. Evde üretim yapana esnaf muafiyet belgesi verilmesi, ihracat avantajı ve KOSGEB yardımlarına kadar işte o destekler... 

Özgül ÖZTÜRK

Kadın çalışan sayısındaki artışla ekonomisini 1 trilyon dolar büyüklüğe taşımayı hedefleyen Türkiye, verdiği dolaylı ve doğrudan desteklerle kadın girişimci sayısını her geçen yıl artırıyor. TÜİK verilerine göre 10 yıl önce 75 bin olan kadın girişimci sayısı şu anda 133 bine yükseldi. Hayallerinin peşinden koşan kadınlara evden ürün satmak isterken de yurtdışına ihracat yaparken de kamunun birbirinden cazip destekleri söz konusu. Kendi işinin patronu olmak isteyen kadınların bu yazıyı okumasında fayda var... 

ESNAFTAN VERGİ ALINMIYOR 

Evde dantel, turistik eşya, tarhana, mantı gibi ürünler üretip satan kadınlar vergi dairelerine başvurduklarında ‘Esnaf Muafiyet Belgesi’ alabiliyor. Bu belgeyi alanlar SGK’ya başvurarak sigortalı da oluyor. Ayrıca internet ve benzeri elektronik ortamlarda, evde imal ettikleri ürünlerden elde ettikleri 30.6 bin liraya kadar olan gelir için kadınlar vergiden istisna tutuluyor. Ticaret Bakanlığı’nın geçen hafta yaptığı duyuruya göre Türk Eximbank ve QNB Finansbank’ın ortak çalışmasıyla kadın girişimciler için 200 milyon dolar ve 100 milyon TL kredi paketi hazırlandı. Destek paketi yüzde 51’i kadın olan firmalara ihracat kaydıyla verilecek.

KOSGEB'den pozitif ayrımcılık 

Kamuda kadın girişimcilere en büyük desteğin KOSGEB tarafından verildiğine dikkat çeken KOBİ Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, “KOSGEB 150 bin TL’lik girişimcilik desteği kapsamında kadınların kurmuş olduğu veya ortağı olduğu işletmelere yüzde 10 daha fazla destek sağlıyor. Değerlendirme Kurullarında da kadın girişimci adaylarına pozitif ayrımcılık yapılıyor. Ayrıca KOSGEB girişimcilik desteği dışındaki tüm destek programlarında kadın girişimcilerin kurduğu işletmelere erkeklere nazaran 5 puanlık bir  avantaj sağlıyor” diye konuştu.

Milli gelir onlarla 1 trilyona çıkacak 

Dünya Ekonomik Forumu’nun tahminlerine göre kadınların işgücüne katılım oranındaki yüzde 1’lik artış küresel GSYH’yı 80 milyar dolar arttıracak. Türkiye’de ise kadınların işgücüne katılımının erkeklerin seviyesine çıkarılmasıyla ekonominin yüzde 20 daha fazla büyümesi öngörülüyor. 

İŞ GÜCÜNE KATILIM % 34.1 

Böylece milli gelirin 170 milyar dolar artarak 1 trilyon doları geçmesi bekleniyor. 2018 yılında Türkiye’deki kadın çalışan sayısı 9 milyona çıkarken kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 34.1 seviyesine yükseldi. 2023 yılına kadar bu oranının yüzde 41 seviyelerine çıkarılması hedefleniyor.