Kaçak sigaradan yıllık vergi kaybı 50 milyar

Türkiye'de kaçak sigara oranı, artan fiyatların da etkisiyle yüzde 25'e ulaştı. Kaçak sigara ve tütün ürünlerinden devletin vergi kaybının da yıl sonunda 50 milyar lirayı bulması bekleniyor.

NURİYE DOĞU TAYLAN

Son dönemde yapılan büyük çaplı operasyonlarla kaçak sigara ve tütün ürünleriyle mücadelede kapsam genişletildi. İçişleri Bakanlığınca düzenlenen 'Nefes' operasyonu kaçakçılara büyük darbe vururken, diğer taraftan da kaçak sigaranın devlete yüklediği vergi kaybı büyümeye devam ediyor. BAT Türkiye'nin 29 il ve 110 ilçede bağımsız bir araştırma kuruluşuna yaptırdığı son araştırmaya göre, Türkiye'de kaçak sigara oranı geçen yıla göre neredeyse iki kat artışla yüzde 25'e ulaştı. Yani her dört sigaradan biri kaçak... Kaçak sigara ve tütün ürünlerinden devletin yıllık vergi kaybının da yıl sonunda 50 milyar lirayı bulması bekleniyor.

%10 ARTIŞ DESTEK OLDU

BAT Türkiye, Kafkaslar ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, "Kaçakla mücadele en önemli önceliklerimizden biri. Bu nedenle ilgili makamlarla sürekli görüşüyoruz" dedi. Yüce, şunları söyledi: "Bu işin tetikleyicisi fiyatlar. Bu nedenle temmuzda Maliye Bakanlığı'nın tütün ürünlerindeki vergi artışını yüzde 10'la sınırlaması sektörümüze önemli destek oldu. Ocak ayında da benzer şekilde yapıcı bir tutum bekliyoruz. Yani temmuzda ÜFE'ye göre yüzde 62'lik bir artış yapılsaydı, daha fazla insan kaçak ürünlere kayacaktı."

136 MİLYON DOLAR İHRACAT

BAT Samsun'un, şirketin dünyadaki dördüncü büyük fabrikası olduğuna dikkat çeken Yüce, şu bilgileri verdi: "60 milyar dal üretim kapasitemiz var. Ancak yüzde 50 kapasiteyle çalışıyoruz. Buradan 20 ülkeye ürün gönderiyoruz. Geçen yıl 136 milyon dolarlık ihracat yaptık. Birkaç mevzuat değişikliğiyle ihracatımızı ikiye katlayabiliriz. Türkiye'den 13 milyon kilo tütün alıyoruz. Bunun yüzde 25'ini biz kullanıyoruz, yüzde 75'ini BAT'nin diğer fabrikalarına gönderiyoruz."

DOĞU SINIRINDAN GELİYOR, EN ÇOK ORTADOĞU ANADOLU'DA KULLANILIYOR

Araştırmada 5 bin yetişkin tüketiciye yüz yüze ne tür tütün mamulü tükettiklerinin sorulduğunu anlatan Alper Yüce, şöyle devam etti: "Çok önemli datalara ulaştık ve bu dataları devletimizle de paylaşacağız. Araştırmayı 6 ayda bir tekrarlayacağız. Kaçak paketler genel olarak Güneydoğu Anadolu sınırından geliyor. Avrupa bizden daha pahalı olduğu için oradan bir kaçak girişi olmuyor. Ağırlıklı olarak Doğu sınırlarımızdan geliyor. Yasadışı tütün ürünlerinin en çok kullanıldığı bölge Ortadoğu Anadolu olup, sigara içenlerin neredeyse yarısı (%48.13) yasadışı ürün tüketiyor. Bu bölgeyi, sırasıyla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izliyor. İstanbul bu 3 bölgenin ardından yüzde 32.56'lık oranla sıralanıyor."

ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALACAK

Sürdürülebilirlik faaliyetlerine de dikkat çeken Yüce, "Samsun fabrikamızda tükettiğimiz elektrik için yenilenebilir kaynakları kullanarak karbon ayak izimizi sıfıra indirdik. Fabrikamız için elektriğimizi güneş enerjisinden elde etmek için çalışmalarımız sürüyor, 2023'te hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.