MİRAY ÇİMEN
Maliye Bakanlı Naci Ağbal, KDV düzenlemesinde öngörülen İngiltere modelinin ayrıntılarını AKŞAM’a anlattı. Ağbal, “İngiltere’de ‘Bu ay içerisinde ödediklerinde, bu ay içerisinde tahsil ettiklerini karşılaştır. Ödediklerin daha fazlaysa idareye müracaat et, gel benden paranı al. Yük üzerinde kalmasın’ diyor” dedi. Türkiye’de ise işletmenin malı üretirken KDV ödediğini, ihraç yapmasının ardından gelip iade aldığını belirten Ağbal, bir miktar KDV’nin üzerinde kaldığını söyledi. Ağbal, “Bir taraftan kamu maliyesinin gelir tarafını, bir taraftan işletmelerin bu ihtiyacını düşüneceğiz ve bir orta yol bulacağız” dedi. Ağbal, şunları söyledi:
KDV YÜK OLARAK KALIYOR
Ağbal, şunları söyledi:“Bir ihracatçımız malı üretirken önce gidiyor KDV’sini ödüyor, ihracatını yaptıktan sonra bizden gelip iade alıyor. Bir miktar KDV yükü üzerinde kalıyor. Veya bir işletmemiz bir fabrika yapacak, bu yatırımı yaparken bütün ödediği KDV’ler üzerinde yük olarak kalıyor. Çünkü biz ‘Önce fabrikayı bitir, sonra ürünü üret, satmaya başladıktan sonra tahsil ettiğin KDV’den bu fabrikanın imalatındaki KDV’yi düş’ diyoruz. Yıllar alıyor. KDV esasen tüketicinin ödemesi gereken bir vergi. Ama mevcut uygulamaya bakılacak olursa üreticinin de ödediği bir vergiye dönüşmüş. Bir vergi üzerinizde 3-5 yıl kalıyorsa aslında o verginin ödeyicisi siz oluyorsunuz. Onun için biz Maliye Bakanlığı olarak ‘Burada üretimi, yatırımı, ihracatı olumsuz etkileyen bu uygulamaları kaldıralım’ dedik.”
İngiliz modeli için 'iyi' dediler
Güzel bir çalışma olduğunun altını çizen Ağbal, “İngiltere modelini ben ortaya attım. Ben bunu söyledikten sonra herkes araştırdı ve ‘İyi bir model’ dediler. Ama başka ülkelerin modellerine de bakalım” dedi.
Düzenlemede orta yolu bulacağız
Maliye Bakanı Ağbal, “Burada KDV’nin bir şekilde vatandaşa iade edilmesi lazım. Yatırım aşamasındaki, üretim-satış aşamasındaki KDV olabilir. Ama bunun da ödemeye başladığında bir maliyeti var. Burada bir taraftan kamu maliyesinin gelir tarafını, bir taraftan işletmelerin bu ihtiyacını düşüneceğiz ve bir orta yol bulacağız. Bu kayıt dışılığa neden oluyor. Kayıtlı işletmelerimizin üzerinde finansman yükü kalıyor, işletmeler o zaman rekabet edemiyor. Rekabet edemeyen bir ülkede işletmeler büyüyemezse devlet daha fazla kaynak üretebilir mi? Üretemez” diye konuştu.