İşgücüne katılan mülteci yerlilerin gelirini artırıyor

Batıda mülteci ve yabancı karşıtlığı artarken araştırmalar mültecilerin işgücüne katılmasının ülkedeki tüm çalışanların gelirlerini artırdığını gösteriyor. Psikologlar 'biz onlara karşı' düşüncesinin ilkel insanlardan günümüze miras kaldığına dikkat çekiyor.

SELİM KARAHAN

selim.karahan@aksam.com.tr

Ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar nedeniyle dünya genelinde milyonlarca mülteci yurtlarından uzakta yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Mültecilere yardım bir insanlık görevi olmanın yanında ülkelerin ekonomik kalkınmalarına da önemli bir katkı sağlıyor. Araştırma şirketi Pew Research'ün 20 Haziran'da Dünya Mülteci Günü vesilesiyle yayımladığı rapora göre dünya genelinde 2015 sonu itibarıyla 65.3 milyon mülteci bulunuyor. Bunların 12.5 milyonunu ise ülkelerindeki kanlı iç savaştan kaçan Suriyeliler oluşturuyor. An itibarıyla Suriyelilerin yüzde 60'ı ülkesinden uzaktan yaşamak zorunda. 

İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK ENDİŞESİ 

Daha iyi bir hayat ve yeni bir umut için memleketlerini terkeden Suriyeliler özellikle birçok Avrupa ülkesinde pek hoş karşılanmıyorlar. Mültecilere karşı olumsuz algının temelinde kıtada artan İslamafobi ve ırkçılıkl olduğu kadar ekonomik endişeler de yatıyor. 2008 krizinden beri ekonomik olarak büyümekte zorlanan ve işsizliğin Akdeniz ülkelerinde yüzde 20'nin üzerine çıktığı Avrupa'da mültecilerin varolan işsizliği artıracağına dair bir kanaat hakim. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar gösteriyor ki mültecileri alan ve toplumuna hızlı bir şekilde entegre eden ülkelerde hem ekonomik büyüme hızlanıyor hem de maaşlar daha hızlı artıyor. 

HERKESİN MAAŞI ARTIYOR 

Münih merkezli Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden 4 ekonomistin geçen yıl yayımladığı bir çalışmaya göre, işgücünde yabancı kökenlilerin oranı arttıkça o ülkenin yerlilerinin geliri artıyor. 20 sanayileşmiş ülke incelenerek elde edilen verilere göre işgücündeki yabancı kökenli çalışan oranındaki 1 puanlık artış, o ülkede doğan çalışanlarının gelirlerinin yüzde1.25 artmasına sebep oluyor. Mültecilerin, gelirlere yaptığı bu katkı 20 ülkenin 19'unda görülürken sadece İsviçre'de olumlu veya olumsuz bir etkisi olmadı. İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde bugün yüksek işsizlik sebebiyle yabancı düşmanlığı artmış durumda ancak çalışmaya göre göçmen ve mülteciler işgücüne katılmamış olsaydı bu ülkelerde doğanların geliri yüzde 3.5 daha düşük olacaktı. 

Mülteci korkusu ilkel 

Psikologlar ' farklı olandan korkmanın' ilkel insanlardan miras bir özellik olduğuna dikkat çekiyorlar. Avlanmak zorunda olan insan için kaynaklar kısıtlıydı. Bu yüzden kendi grubundan olmayan biri civardaki bir hayvanı avladığından bu kendi boğazındaki bir lokmanın eksilmesi anlamına geliyordu. Gruptan biri avlandığında, yiyecek paylaşıldığı için 'kendinden' olanı rakip olarak görmüyordu. 

Clinton: Mültecilere vatandaşlık yolu açacak 

ABD'de Demokratlar'ın Başkan Adayı Hillary Clinton, seçilmesi durumunda ilk 100 gün icraatlarını açıkladı. Bunların en dikkat çekenlerinden biri kaçak göçmenlere ve mültecilere vatandaşlık yolu açmak oldu. ABD’deki Demokratlar, ülkedeki 10 milyonu aşkın kaçak göçmen ve mülteciyi tek tek bularak sınır dışı etmeye çalışmanın gereksiz bir maliyet yaratacağını düşünüyor. Bu yüzden de halihazırda bir şekilde ülkede yaşayan insanları yasal olarak vatandaşlık sürecine sokmanın ekonomiye olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorlar. 

Ülkedekiler daha üst seviye işlere geçiyor

ABD merkezli araştırma kuruluşu Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun(NBER) Danimarka'daki mülteciler ilgili yayımladığı rapor da mültecilerin ülkede yaşayanların gelirini artırdığını ortaya koydu. 1995-2008 yıllarını kapsayan hesaplamaya göre Danimarka'da işgücündeki yabancı oranındaki 1 puanlık artış Danimarka doğumluların maaşlarının yüzde 1.8 artmasına yol açtı. Araştırmacılar söz konusu dönemde mültecilerin nüfusa oranının yüzde 2'nin altındayken yüzde 4.7'ye çıktığına ancak bunun işsizliği artırmadığına dikkat çekiyorlar. 

'Beynimize format atıyor!'

New York Üniversitesi'nden Psikolog Jay Van Pavel, Eğer 'bizler onlara karşı' düşüncesini tetiklerseniz, beyin bir anda kendini yeniden yapılandırıyor” diye konuştu. Pavel, yaptığı bir deneyde insanlara kırmızı ve mavi tişörtler giydirdiğini ve kısa sürede aynı renk giyen insanların birbirleriyle ilgili daha olumlu görüşlere sahip olduğunu sözlerine ekledi.