YELDA GÖKDAĞ
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında yeni dönem başlıyor... 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda, ‘arabuluculuk’ sistemi zorunlu olarak devreye girecek. Taraflar, arabulucuya gitmeden dava açamayacak. İşçi ve işveren arasında yaşanan yıllık izin, kıdem-ihbar tazminatları ve fazla mesai gibi anlaşmazlıkların çözümünde, mahkemelerden önce arabulucular devrede olacak.
DAVA AÇILAMAZ
2018’den itibaren işçi de işveren de arabulucuya başvurmadan mahkemenin yolunu tutamayacak. Sorun arabulucu yoluyla çözülmezse dava hakkı doğacak. Hem bireysel hem de toplu iş sözleşmesine dayanan alacaklar ile tazminat ve işe iade talebiyle açılan davalardan önce, arabulucuya başvurulmuş olması şartı aranacak. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa, herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilecek. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ve bunlarla ilgili tespit ve itiraz davaları kapsam dışı kalacak.
30 GÜNDE BAŞVURMALI
İşten çıkarılan işçiler işe iade için 30 gün içinde arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Eğer arabuluculuk faaliyeti anlaşma sağlamazsa arabuluculuk faaliyeti sonunda son tutanağın düzenlendiği tarih baz alınarak, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek. Eğer taraflar anlaşırsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilecek.
3 haftada sonuçlanacak
Arabulucu yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten başlayarak üç hafta içinde sonuca kavuşturacak. Arabulucu bu süre içinde taraflara ulaşamazsa, taraflar katılmazsa ve yapılan görüşmelerden netice alamazsa da arabuluculuk faaliyetini sona erdirebilecek.
İSO merkez kuruyor
İstanbul Sanayi Odası da (İSO), üyelerinin mahkemelerde sonuçlanması için bir ila bir buçuk yıl beklediği iş anlaşmazlıklarını bir günde çözüme kavuşturmak amacıyla 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren İSO Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçiriyor.
Uygulamayla enerji ve vakit kaybı önlenecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Uygulama işçi ve işveren açısından, enerji ve vakit kaybını önleyecek” dedi. Hisarcıklıoğlu, sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Emsal karar uygulaması, klasik yargılama usulleri içinde iş dünyası için büyük bir sorun. Arabuluculukta anlaşma metni gizli olacağından, bu durum bir sorun olmaktan çıkacak. Tüm taraflar ve arabulucu, gizliliğe uymak zorunda olacak” değerlendirmesinde bulundu.