EKONOMİ SERVİSİ
İngiltere 23 Haziran’da Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmayacağına karar vermek için referanduma gidiyor. ‘Birleşik Krallık AB üyeliği referandumu’ oylamasında taraflar ‘AB’den çıkışı Türkiye üzerinden’ tartışıyor. Geçmişte, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini defalarca açıklayan İngiliz Başbakan David Cameron’un "Türkiye üyelik başvurusunu 1987’de yaptı. Bu hızla girmeleri 3000 yılını bulur" açıklaması kamuoyunda şaşkınlık yaşattı.
EKONOMİK ARGÜMAN YOK
Analistler, Cameron’ın bu açıklamayı AB’den ayrılmak isteyen İngilizleri etkilemek için yaptıklarını vurguluyorlar. Son aylarda önde gelen birçok ekonomist ve banka analisti defalarca İngiltere’nin AB’den ayrılmasının İngiltere için ekonomik bir facia yaratacağına yönelik uyarılarda bulunuyor. ‘Brexitçiler’ yani AB’den ayrılmak isteyenler bu uyarılara karşı herhangi bir argüman bugüne kadar bulamadı. Analistlere göre tam da bu yüzden kendi geleceklerini tartışmak yerine referandum stratejisini Türkiye üzerinden yapmaya karar verilmiş durumda.
TÜRKİYE, AB’Yİ İKİYE KATLADI
Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 4 büyüme kaydetti. Bu rakam AB ülkelerinin yüzde 1.9’luk ortalama büyümesinin iki kat fazla. Türkiye’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği ekonomik sıçramayı birçok AB ülkesi rüyasında bile görmedi. Üretim, finans ve Ar-Ge’deki yükselişi Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla sözü dinlenilen bir ülke olmasını sağladı. Son zamanlarda Avrupa’nın dört bir yanında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye’ye yönelik saldırı ve hakaretlerin altında da bu neden yatıyor.
9 milyon silah hangi aklın ürünü?
Express Gazetesi konuyla ilgili yaptığı haberde Türkiye’de suç oranının ve silah kullanımının İngiltere’nin çok üzerinde olduğuna dair yorumlara yer verdi. Yani lafı ‘suça meyilli silah sahibi Türkler İngiltere’ye geliyor’ demeye getirdi. Haberde ‘Türkiye’de 9 milyon kayıtlı silah bulunduğuna inanılıyor’ ifadeleri yer aldı. Ancak bu rakam 2.5 milyon seviyesinde. Bu hayal ürünü rakam gerçek olsaydı bile silahlı göçmenleri ülkesine sokmamak tamamen İngiltere’nin elinde.
500 bin kişi işsiz kalacak
İngiltere Maliye Bakanlığı’nın dün yayımladığı bir araştırmaya göre İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda 500 bin İngilizin işsiz kalması ve ülkenin derin bir resesyona girmesi bekleniyor. Sadece bu yıl çıkış durumunda ülke ekonomisi yüzde 3.6 küçülecek, emlak fiyatlarında ise yüzde 10 düşüş yaşanacak. OECD’nin konuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre ise İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda ortalama hane halkı aylık gelirinde 2020 yılına kadar 2 bin 200 sterlinlik düşüş yaşanacak. Bunun yanında uzmanlar daha önce benzer bir durum yaşanmadığı için sterlinde yaşanacak değer kaybının da ne kadar olacağını tam olarak kestiremiyor. Dolayısıyla çıkışın yüksek enflasyona yol açacağından endişe ediliyor.
Araştırmayı çarpıttılar
Son olarak ‘eğer İngiltere AB’den ayrılmazsa, Türkiye AB’ye girecek ve 12 milyon Türk İngiltere’ye göç edecek’ yazılı görselleri hem internette görsel olarak paylaşmaya hem de bu yazıların yer aldığı broşürleri sokakta dağıtmaya başladılar. 12 milyon rakamı Konda’nın Express gazetesi için yaptığı bir araştırmaya dayanıyor. 7-8 Mayıs’ta gerçekleştirilen araştırmada 2685 Türk vatandaşına 'AB'ye girilmesi durumunda İngiltere’ye taşınmayı düşünür müydünüz’ sorusu soruldu. Ankete katılanların yüzde 15.8’i ‘evet’ cevabını verince Express bu sonucu okuyucularına ‘12 milyon Türk İngiltere’ye taşınacak’ başlığıyla aktardı.
Ülkeden kaçan kaçana
Sadece son 5 ayda Michelin, Kodak, Polaroid ve Texas Instruments gibi devler İngiltere'deki fabrikalarını kapattı. Ülkede son 3 ayda işsiz sayısı 21 bin kişi artarak 1.7 milyona ulaştı. 2013'te de Ford Southampton’daki üretimini Kocaeli’ye kaydırmıştı. Yüzde 2.2’ye düşen büyüme de işsiz sayısını azaltmaya yetmiyor.