ÖZGÜL ÖZTÜRK
Kıbrıslı girişimci Aziz Adadağ, sürdürülebilir tarım için teknoloji geliştiren dünyadaki 100 firmanın satış ve pazarlama hakkını alarak dünyaya pazarlıyor. Yaklaşık dört ay önce Türkiye pazarına giriş yapan başarılı girişimci, son teknolojileri Türk çiftçisiyle tanıştırıp, Anadolu'daki tarımsal verimliliği artırmayı planlıyor. Girişimcilik serüveni 20 yıl önce İsviçre'de kurduğu şirketle başlayan Aziz Adadağ, Türkiye ve Avrupa'da tüketilmeyen tavuk ayağı, horoz ibiği gibi protein kaynaklarını satın alıp, Çin ve Afrika'ya ihraç ediyor. Daha sonra Aspirin'in hammaddesi heparin ve antibiyotik kapsülünün hammaddesi jel üretip ilaç şirketlerine pazarlıyor.
REKABET GÜCÜ ARTACAK
6 yıl önce İspanya'da 40 yıldır soğuk zincir gıda taşımacılığı yapan lojistik şirketi Martico'ya ortak olan Adadağ, Türkiye'nin de aralarında olduğu 28 ülkedeki ofisleri aracılığıyla dünyanın pek çok ülkesine gıda taşımacılığı yapıyor. Martico Group'un bir iştiraki olan Agrotraction şirketi de son tarım teknolojilerinin distribütörlüğünü alarak tarım alanında iddialı ülkelere pazarlıyor.
GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
Dünyada şu anda en büyük sorunun enerji ve gıda güvenliği olduğunu ifade eden Martico Group EMEA Ortağı Aziz Adadağ, "Dünya nüfusunu besleyecek oranda gıda üretilmesi stratejik önem taşıyor. Bu nedenle tarımsal arazilerin verimli değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye tarım alanında çok ciddi potansiyele sahip, ancak teknoloji kullanımı yetersiz. Agrotraction olarak dünyadaki son tarımsal teknolojileri Türkiye'ye getirerek Türk üreticisinin dünyayla rekabette eline güçlendirmeyi planlıyoruz" dedi.
YAPAY ZEKAYLA TONAJ TAHMİNİ
İspanyol Agerpix firmasının geliştirdiği yapay zeka meyve tonaj tahmini teknolojisiyle bahçede ne kadar, hangi boyutta, kaç tane meyve olduğu görülebiliyor. Bunun yanında yaprak rengi ve yaprak yoğunluğu verileriyle de ağaçların sağlık durumu, toprağın sulama yeterliliği önceden görülüp gübreleme, sulama ve ilaç uygulamaları ona göre belirlenebiliyor. Yapay zeka kameralarıyla hastalık ve ilaç kullanımını tanımlayan pestisit ve kalıntı kontrol sistemi sevkiyat ve teslim sırasında oluşabilecek iadelerin önüne geçiyor. Güney Amerikalı bir firmanın siyah asker sineğinden ürettiği proteinler ise hayvan yemlerine karıştırılarak çok daha uygun fiyatlı yem üretilmesine olanak tanıyor.
PATATESİN RAF ÖMRÜ DÖRT AY UZATILIYOR
Agrotraction'in Türkiye'ye getirdiği teknolojiler arasında balık üretim çiftliklerinde balığın stres seviyesini ölçüp, yemleme maliyetlerini optimize eden ve balık ölümlerini azaltan bir cihaz dikkat çekiyor. Go Smart isimli bu teknolojiyle o çiftlikte yer alan balıklar ebat ve türlerine göre sayılıp yüzde 99 doğrulukla tonaj tahmini de yapılabiliyor. Patatesten imal edilen bir diğer ürün de doğal soğuk hava depoları veya marketlerin deposuna serpildiğinde patatesin raf ömrünü 4 ay uzatıyor. Adadağ, beyaz et sektöründe maliyetleri % 50 düşürecek bir teknolojinin de yolda olduğunu söyledi.