İlaçtaki dışa bağımlılığa son verecek büyük hamle

Türkiye ilaç alanında yerlileşme hamlesine tüm hızıyla devam ediyor. Yerlileşen ilaç sayısı 577’den 1000’in üzerine çıkacak. 6.1 milyar liralık ilaç yerli olarak üretilecek. 

YELDA GÖKDAĞ

Türkiye ilaç sektörü kurulu kapasiteyi harekete geçirmek, ihracat odaklı büyümeyle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ileri teknolojiyi sağlayacak adımları atmak üzere atağa kalkıyor. Bu kapsamda yerlileşmeyle ekonomik karşılığı 6.1 milyar TL değerinde ilaç üretilecek. Bugüne kadar yerelleşen ilaç sayısı 577 iken bu rakam binin üzerine çıkarılacak. Konuya ilişkin açıklama Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık AKŞAM’a özel bir çalışmayla, ilaçta yerelleşme projesinin detaylarını paylaştı

KARŞILIĞI 6.1 MİLYAR LİRA

İlaçta yerelleşme projesi sonunda Türkiye’de üretilebileceğini öngörülen miktar yaklaşık 6.1 milyar TL, şimdiye kadar yerelleşen ürün sayısı 577, karşılığı ise yaklaşık 2.85 milyar TL. Aşı yerelleşme projelerinde ise ilk etapta Hepatit-A Aşısı Yerlileştirme Projesi ile başlandı. Bu projeyle  kamu maliyesine 860 milyon TL katkı sağlanması ve 100 milyon dolarlık ihracat potansiyeli oluşması bekleniyor. 

Cihazlar da yenilenecek

Tıbbi Cihaz Yerelleşme Projesi kapsamında tıbbi sarf malzemeleri ve tıbbi cihazlar bütüncül bir şekilde ele alındı. Proje için ilk etapta manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, dijital röntgen, ultrasonografi cihazı ve hasta başı monitörünün yerlileştirilme kapsamında değerlendirilmesi planlandı. Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yerlileştirme Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte öngörülen kamu mali etkisi ise 5.8 milyar TL

2017’de verilen ruhsatların % 80’i 

Veriler; 2017 yılında verilen ilaç ruhsatlarının yaklaşık yüzde 80’inin yerli ilaç ruhsatı olduğunu gösteriyor. Yerlileşen ve Türkiye’de yatırım yapan firmalara ruhsat sürecinde öncelik tanınıyor. 2018 yılı itibaryla Türkiye’de toplam 266 yerli tesis bulunuyor.  Sadece 2017’de, yerli üretilecek ilaçların üretim hatları için sektör tarafından 1 milyar TL’lik yatırım yapıldı.