İhtiyaçlar yerinde tespit edilecek... İş dünyası sahada

Depremin ilk gününden itibaren yardım seferberliği başlatan iş dünyası, şimdi de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde depremzedenin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek için bölgeye gitti. İş dünyası, bu doğrultuda bölgeye desteklerini artırarak sürdürmeyi amaçlıyor.

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta yaşanan ve 10 ili etkileyen iki depremin ilk gününden itibaren yardım seferberliği başlatan iş dünyası, dünden itibaren bölgeye çıkarma yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sivil toplum kuruluşu (STK) başkanlarıyla deprem bölgesine ziyaret gerçekleştiriyor. İş dünyası ihtiyaçları yerinde tespit ederek, destekleri bu ihtiyaçlar doğrultusunda sürdürmeyi amaçlıyor. Hisarcıklıoğlu'na Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Başkanı Mahmut Arslan, Memur Sendikaları Konfedarasyonu (Memur-Sen) Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Başkanı Önder Kahveci, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile oda ve borsa başkanları eşlik ediyor.

DAYANIŞMA ZAMANI

Ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, acı haberi aldıkları ilk andan itibaren harekete geçtiklerini vurgulayarak, en temel ve acil ihtiyaç malzemelerini bölgeye hızla sevk etmeye devam ettiklerini söyledi. Cumhuriyet tarihinin en ağır ve acı felaketlerinden birisiyle karşı karşıya kalındığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu zor günlerden dayanışma ve yardımlaşma ile çıkabiliriz. Türk iş dünyası olarak yapabileceğimiz ne varsa, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. Deprem bölgesindeki incelemelerine Osmaniye'den başlayan Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, pek çok deprem noktadasında incelemelerde bulunacak.

YARDIMLAR KATLANARAK SÜRÜYOR

Yüzyılın felaketinde yaraları sarmak için devlet ve vatandaşlar seferber olurken, iş dünyası da depremin başından itibaren hem nakdi desteğini hem de yiyecek, giyecek, battaniye gibi temel ihtiyaçların olduğu yardım TIR'larını bölgeye yönlendirirken, bir taraftan da fabrikalarını deprem bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalıştırıyor. Ayrıca depremzedenin barınma ihtiyacına çare olabilmek için konteyner kentler kurmak için yoğun gayret gösteren iş dünyasının yardımları artarak sürüyor.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu: Afet bölgelerinin acil ambalajlı su ihtiyacını karşılamak üzere tüm sektör olarak seferberlik halindeyiz. Ambalajlı Su Üreticisi kuruluşlarımız tarafından kendi bağış ve lojistik imkanları ile AFAD ve KIZILAY koordinasyonunda 100'ü aşkın tır su bölgeye hareket etti. Devam eden günlerde ise üretici kuruluşlarımızın bağışlarına ilave olarak, çeşitli kişi ya da kuruluşlar tarafından yapılan bağışlarla birlikte bölgeye ambalajlı su sevkiyatlarımız artarak devam ediyor.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar: Bölgede faaliyet gösteren gıda sanayiciler hasarsız tesislerini depremzedelerin barınmaları için geçici olarak tahsis etti. TÜGİS üyesi gıda sanayicilerinin gıda yardımları başta olmak üzere yaptığımız ayni ve nakdi yardımlar 250 milyon TL değerine yaklaştı. Yardımlar kesintisiz devam edecek.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün: İlk etapta bebek maması, gıda, battaniye, tek kullanımlık plastik ürünler ve jeneratör gibi daha elzem ihtiyaçlara yöneldik. Öte yandan, Yönetim Kurulumuzda yer alan firmalar deprem bölgesine ekskavatör ve diğer gerekli iş makinelerinin gönderiminin yanı sıra makine tamirine yönelik teknik personel görevlendirmesi de yaptı. Tüm Türkiye'nin tek yürek olduğu bir süreçten geçiyoruz. Herkes elinden geldiğince yaptığı yardımlarla depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Tabi önemli bir mevzu da yardımların önümüzdeki aylar boyunca da sürmesi zira karşı karşıya olduğumuz yıkımın boyutu çok büyük ve bölge insanlarının ihtiyaçları devam edecek. Plastik sektörü olarak bu noktada da inisiyatif alıp girişimlerimizi başlattık. Son olarak ise deprem bölgesindeki çocuklara yönelik olarak oyuncak temini için girişimde bulunduk. S.S Toptan Oyuncakçılar Birlikteliği Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi (Toy-Koop) vasıtasıyla bu alanda da bir yardımı organize ediyoruz.

ASO YAŞAM MERKEZİ KURUYOR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç öncülüğünde, Oda bünyesindeki 40 meslek komitesi başkanının koordinasyonuyla deprem bölgesinde belirlenecek bir alanda 'Konteyner Yaşam Merkezi' kurulması için çalışmalar devam ediyor. ASO 2'nci ve 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bir firma tarafından üretilecek konteynerler, aynı bölgedeki tır parkındaki araçlara yüklenerek deprem bölgesine ulaştırılacak. Her biri 21 metrekarelik konteynerlerin içerisinde 2 oda, 4 yatak, mutfak eyvesi ve gereçleri, duş, klozet, lavabo, banyo ve ısıtıcı yer alacak. Yemekhane, çocuklar için oyun parkı, eğitim ve bakım merkezi gibi sosyal bileşenlerin de bulunacağı, 300 konteynerlik yaşam merkezinde elektrik, su, internet ağı gibi hizmetler de sunulacak.

KONTEYNER KENT HAZIRLIĞI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), depremzedeler için ayni yardımlar haricinde bölgede İçişleri Bakanlığı izni ve AFAD koordinasyonunda bir de 1000 konteyner evlik 'Konteyner Kent' kurulacağını duyurdu. Depremin meydana geldiği tarihten bugüne kadar afet bölgesine 2 binden fazla sevkiyat eden MÜSİAD, 500 bin adet hazır gıda, 800 bin adet ekmek, 4 milyon 200 bin adetten fazla su, 65 bine yakın mont ve bot, 150 binden fazla battaniye ve 200 adet karavanı depremzedelerin hizmetine sundu. Yurdun dört bir yanından afet bölgesine ulaşan MÜSİAD sahra hastanesi kurmak için de çalışmalara başladı.