İhracatta cumhuriyet tarihinin ocak rekoru

İhracatta rekorlar serisi devam ediyor. Ticaret Bakanı Muş, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.4 artış sağlanarak 19.4 milyar dolarla en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi.

Türkiye, küresel pazarlardaki yavaşlama ve paritenin olumsuz etkisine rağmen 2022 yılında ihracatını 2021'e göre yüzde 12.9 artışla 254.2 milyar dolara çıkarmıştı. İhracatta hemen hemen her ay rekorların kırıldığı 2022'de yakalanan ivme, bu yılın ilk ayında da devam etti. Ocak ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.4 artışla 19.4 milyar dolar ulaştı ve Cumhuriyet tarihinin ocak ayı rekoru kırıldı. Türkiye, bu yıl ise 265 milyar dolar ihracat hedefliyor.

İLERLEME SÜRÜYOR

Dün Ankara'da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte kasım ayı ihracat verilerini açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracat rakamlarının, dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu bir iklimde ve Türkiye ile ilgili ihracat beklentilerinin düştüğü bir ortamda elde edilen başarının göstergesi olduğunu söyledi. Muş, Türkiye'nin, öngörülenin aksine, sanayi üretiminde ve ihracatta yoluna emin adımlarla devam ettiğini belirtti.

YENİ PAZAR ÇABASI

Elde edilen bu başarıların arkasında Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın öneminin büyük olduğunu belirten Bakan Muş, şunları söyledi: "Bu siyasi istikrar, ihracatın önünü açan politikalarla ihracatçımıza ufuk açmış ve ihracatçılarımız dünyanın geniş coğrafyalarına Türk mallarını ulaştırmıştır. Bu noktada ihracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. Bu minvalde yeni pazarlar bulmak için ticari diplomasi faaliyetlerimize yoğun şekilde devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde TİM heyetiyle birlikte Venezuela'ya oldukça faydalı bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada gerek bizim muhataplarımızla yaptığımız toplantıların, gerekse iş insanlarının gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bizler ihracatımızın önünü açacak bu etkinliklere önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. İhracatçımızın hangi ülkede ne sorunu varsa, çözmek için azami gayret göstereceğiz. Birilerinin çizdiği felaket senaryolarının aksine bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline inanıyoruz." Muş, 2022'de 5.2 milyar lira olan desteğin bu yıl 10.1 milyar liraya çıkarıldığını bildirdi.

İTHALATTA ENERJİ ETKİSİ

Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalat da ocak ayında yüzde 21 artışla 33.7 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığı ise ocakta 14.3 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı. Bakan Muş, "İthalatın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Nitekim, ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8.8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir" dedi. Son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu belirten Muş, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5.1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

HER AY 900 MİLYON DOLAR DAHA FAZLA YAPILMALI

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ihracat rekoruyla başlamanın gururunu yaşadıklarını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "Küresel pazarlardaki gelişmeler nedeniyle zorlu geçmesi beklenen 2023 yılına rekorla girmek tüm ihracat ailemiz için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. 2023 için öngördüğümüz hedefi yakalayabilmemiz için her ay önceki yılın aynı dönemine göre 900 milyon dolar daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Ocak ayında bu başarıyı sağladık" dedi.

OTOMOTİV YİNE ZİRVEDE

Ocak ayında en çok ihracatı otomotivin gerçekleştirdiğini belirten Mustafa Gültepe, şunları söyledi: "Otomotiv geçen ay 2.7 milyar dolarlık ihracata imza attı. Kimya 2.3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1.6 milyar dolarla üçüncü, elektrik ve elektronik 1.2 milyar dolarla dördüncü, çelik ise 1.1 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı. İlk kez ihracat ailemize katılan bin 641 firmamız 81.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.2 artışla 1.56 dolara yükseldi."