Türk Eximbank'ın uzun aradan sonra yeniden Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Eximbank’ın devlet sistemindeki yapılanmasının, kurumun ihracatçılara verdiği desteği de yakından etkilediğini belirtti. Ekonomi Bakanlığı’nın ihracata yön veren ana kuruluş olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti: “Eximbank, ihracatçılarımıza kredi, garanti ve sigorta işlemleri yoluyla finansal destek veriyor. Bu değişiklikle hem ihracata ilişkin ana politikalar, hem de finansal anlamdaki ihtiyaçları tek bir kurumda birleşti.”
HIZLI OLACAK
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç ise türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek olmasının, ihracatçının hizmetlerden çok daha kolay ve hızlı bir şekilde faydalanması anlamına geldiğini söyledi.
ZEYBEKCİ’NİN BAŞARISI
Eximbank'ın, kuruluş sürecinde de Ekonomi Bakanlığına bağlı olduğunu anımsatan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de "Ekonomi Bakanımız geçtiğimiz dönemde bu konuda çok çaba sarf etti ve emek harcadı. Bence Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanması Sayın Nihat Zeybekci'nin başarısıdır. Göreve gelir gelmez ilk icraatı oldu” diye konuştu.
İHRACATA KATKI YAPACAK
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de ihracatçının bankasının ihracatçının Bakanına bağlanmasının çok iyi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Eximbank diğer bankalardan farklı olarak biz ihracatçıların bankası. Dolayısıyla ihracatçıların bankasının ihracatçıların bağlı bulunduğu bakanlığa bağlanması son derece yerinde bir karar. Firmaların pek çok sorununun çözümüne yardımcı olacak, kan kaybı yaşayan Türkiye ihracatına da ciddi katkı sunacaktır.”
İhracatçıya dokunan bir kurum haline geldi
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, “Eximbank'ı yoğun olarak kullanan bir sektörüz, kararı çok olumlu bir şekilde karşıladık. Zaten daha önce bu konu konuşuluyordu, Eximbank'ın artık ihracat ailesinin çatısı altında olmasında büyük fayda var. Gerçekten de direkt ihracatçıya dokunan bize hizmet eden kurum haline geldi. Eximbank'ın ihracat sigortalarıyla ilgili yardım bekliyoruz" dedi.
İhracatta hızlı bir beklenti
İTHİB Başkanı İsmail Gülle "Hem ihracat politikalarının geliştirilmesi, hem de finansal ihtiyaçlara çözümün tek bir kurumda birleşmesi hız kazandırır. Eximbank’ın hedefi Türkiye ihracatının en az yüzde 15, yüzde 20'sini finanse etmek olursa ve bu hedefe ulaşılırsa ihracatta hızlı bir gelişme yaşayabiliriz" şeklinde konuştu.