Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendirdi. Program ile kısa vadede fiyat istikrarının ve finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi, ekonomide dengelenmenin ve bütçe disiplininin sağlanmasının amaçlandığını anlatan Pekcan, orta vadede sürdürülebilir büyümeye yönelik ekonomik değişimin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Pekcan, YEP’in büyüme patikasının dengeli bir şekilde belirlenmesi ve para politikasının sıkı mali politikalarla desteklenmesiyle piyasanın beklentilerini karşıladığını ifade ederek, “YEP’in en önemli özelliği, hedeflerin mevcut ekonomik konjonktür göz önüne alınarak gerçekçi bir bakış açısıyla inşa edilmiş olmasıdır” dedi.
BÜYÜMEYE KATKI VERİYOR
Pekcan, ekonominin, 2018’in ilk yarısında % 6.2 büyüdüğünü anımsatarak, yılın ikinci çeyreğinden itibaren büyümeye net ihracatın katkı verdiğini, ilerleyen süreçte hedeflerle uyumlu bir büyüme patikasına ulaşılacağını belirtti. Program döneminde ihracatın büyümeye destek vermeyi sürdüreceğini söyleyen Pekcan, “Bu kapsamda net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olacağını öngörüyoruz” dedi.
BÖLGESEL BAZLI STRATEJİ
Dış ticaret açığının büyük bir kısmını oluşturan sektörlerindeki yatırımlara öncelik verilip, cari açığın azalmasına katkı sağlanacağının altını çizen Pekcan şöyle devam etti: “Oluşturacağımız İhracat Ana Planı ile pazar ve mal çeşitlendirmesine, mevcut pazarlarda derinleşmeye gideceğiz, ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. Pazar ve mal çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bölgesel bazlı stratejiler oluşturacağız.”
YENİ PLATFORM KURULUYOR
İhracatçı firmaların küresel ticaret gelişmelerini yakından takip edebilmesi ve pazar araştırmalarına katkı sağlamak adına ‘Elektronik İhracat Platform’nu kuracaklarını bildiren Pekcan, “Böylelikle elektronik ticaretimizin küresel elektronik ticaretteki payını artırabilmesine katkı sağlamış olacağız” dedi.
DAHA VERİMLİ TEŞVİK SİSTEMİ
Pekcan ayrıca uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, gümrük işlemlerinin hızlandırılması, kaçakçılığın engellenmesi için gümrük bilgi sistemlerini güçlendirerek gümrükleri modernize edeceklerini ifade etti. İhracat teşvik sisteminin daha verimli ve etkin bir şekilde işlemesini sağlamak için mevcut mevzuatı basitleştireceklerini ve yeniden yapılandıracaklarını vurgulayan Pekcan, “Amacımız ihracatçılarımızın, teşviklerimize ve desteklerimize en kolay şekilde ulaşmalarını ve bunlardan en etkin şekilde faydalanmalarını sağlamaktır” değerlendirmesinde bulundu.
DTÖ’DE ETKİN TİCARET DİPLOMASİSİNE DEVAM
Pekcan, Türkiye’nin mevcut ihracat pazarlarındaki payını artırma konusunda çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini belirterek, bu kapsamda en önemli ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmaları bu dönemde tamamlayacaklarını kaydetti. Türkiye’nin mevcut ihracat pazarlarındaki payını artırmak konusunda kararlı olduklarına işaret eden Pekcan, “İş insanlarımızın yurtdışındaki karşılaştıkları sorunların bertaraf edilmesi için gerek ikili görüşmelerle gerekse de DTÖ platformunda ticaret diplomasisini etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz” dedi.
ŞUBE SAYISI ARTIYOR
İhracatçıların finansmana erişiminin artırılmasına yönelik olarak Eximbank’ın öz sermayesini güçlendirip, şube sayısını artıracaklarını anlatan Pekcan, bankanın sağladığı finansal araçlarını geliştirip, çeşitlendireceklerini söyledi.