IGSAS, toprak analiziyle verimliliği % 40 yükseltti

4 yıldır yürüttüğü 'Tarladan Sofraya' projesiyle toprak analizlerine hız veren İGSAŞ'ın çabaları meyvelerini verdi. Bu sayede çiftçilerin enerji, su ve işçilik maliyetleri yüzde 30 düşüp, ürün verimliliği yüzde 40 arttı. 

Tarım sektörünün önemli oyuncularından İGSAŞ, dört yıldır sürdürdüğü “Tarladan Sofraya” projesi ile çiftçilerin enerji, su, işçilik maliyetlerini yüzde 30 düşürüp, ürün verimliliğini yüzde 40 artırdı. Türkiye’de tarımın daha verimli yapılabilmesi için mutlaka toprak ve su analizi yapılması gerektiğini söyleyen İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, “Gıda fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında bilinçli tarım uygulamalarının sahaya yayılamamış olması önemli bir yer tutuyor. Verimliliği sağlamanın yolu  toprak. su ve gübrenin doğru kullanımı. Doğru gübre kullanımıyla bir dönümlük tarlada yüzde 30-yüzde 40 gibi daha fazla ürün elde edebilecek çözümlere odaklanmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

SOSYAL SORUMLULUK 

'Tarladan Sofraya' ve 'Toprağıma Minnettarım' adlı sosyal sorumluluk çalışmalarıyla tarım sektörüne destek verdiklerini söyleyen İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, tarım politikalarıyla enflasyon arasında ciddi bir ilişki olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda Türkiye’nin yaşadığı yüksek enflasyonun nedenleri arasında gıda fiyatlarındaki artış önemli bir yer tutuyor. Bu gidişat gıda fiyatlarının ülke ekonomisindeki belirleyici etkisini bir kez daha gösterdi” şeklinde konuştu. 

BİLİNÇLİ TARIM ŞART 

Turan Tok, “Ancak en önemlisi bilinçli tarım uygulamalarının sahaya yayılamamış olması. Artık tarımı en verimli şekilde yapmamız gerekiyor, bunun için de toprak, su ve gübre kullanımı çok önemli. Türkiye’de ekilebilir alanların önemli bir bölümü birinci kalite değil. Bu nedenle verimi artırmak için doğru sulama yapılmalı ve doğru gübre kullanılmalı" dedi. Tok, “Türkiye’de son 5-6 yılda tarımda kullanılan gübre tüketim miktarlarına baktığımızda, 2015 yılında 5,5 milyon ton 2016 yılında tarımda kullanılan gübrenin KDV’sinin sıfırlanması nedeniyle 6,7 milyon ton, 2017 yılında 6.3 milyon ton gübre kullanıldı. 2018 yılında ise yaklaşık 5,3-5,5 milyon ton arasında gübre tüketildiğini tahmin ediyoruz” dedi. 

13 bölgede 50 bin hektar arazide analiz

Tok, “Çoğu çiftçimizin toprak analizi yaptırmadığını gördük. Oysa en az 16 parametrede bu analiz yapılmalı.  Pojemizin temelini toprak analizi üzerine kurduk. 13 ayrı bölgede, 50 bin hektar arazide, 50 önder çiftçi ile 7 stratejik üründe, 5 bin adet toprak analizi yaptık. Toprağın yapısına göre hazırlanan gübreleme programlarımız sonucunda çiftçilerimiz yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre kullanarak yüzde 40 daha fazla verim elde ediyor” açıklaması yaptı.