GÜLTEN UĞURLU
Türkiye'de hediyelik ve ikramlık şeker pazarı artan fiyatların da etkisiyle 850 milyon liradan 1.2 milyar liraya çıktı. Bayram şekeri pazarının önemli oyuncularından olan Kent markasını bünyesinde barındıran Mondelez International Türkiye'nin Genel Müdürü İhsan Karagöz, "Şeker üreticileri olarak bizler 8 ay üretiyoruz ve bunu 2 haftalık bayram sürelerinde satıyoruz. Bu sefer bayram havasında giriyor muyuz tartışılır. Deprem nedeniyle bayram demeye dilimiz varmıyor. Diğer bayramlarda daha çok bizler denize, yazlığa güneşe gittik. Bu bayramda ise tanıdıklarımıza ve ailelerimize, özlediklerimize gideceğiz. Ben de ailemi ziyarete gideceğim. Şeker götürüp, şeker yiyeceğiz" dedi. Karagöz'ün verdiği bilgiye göre Türkiye'de 1.2 milyar liralık bir bayram şekeri pazarı var. Bunun tonaj olarak büyüklüğü ise 26 bin ton. 2022 verilerine göre, toplam bayramlık şeker pazarında satışların yüzde 42'si Güneydoğu ve Anadolu bölgelerinden geliyor. Türkiye'de ortalama kişi başı bayramlık şeker tüketimi 2-2.5 kilogram. Tüketimde 3.42 kilogram ile Güneydoğu Anadolu ilk sırayı alıyor. Bu bölgeyi Karadeniz 2.76 kilogram ile takip ediyor. Karagöz, "Bayramlık şekerin kilogram fiyatı geçen yıl yüzde 124 artışla 75 liraydı. Bu yıl ise 99 lira" diye konuştu.
7 BİN KİŞİYE EK İSTİHDAM İMKÂNI
Bu yılki bayram satışlarını market, semt pazarları ve kasaba pazarları olmak üzere toplam 40 bin noktada gerçekleştirdiklerini kaydeden İhsan Karagöz, bayramda sahada çalışmak üzere 7 bin kişiye ek istihdam sağlayacaklarını belirterek, ek istihdamın yüzde 10'unun depremzedelerden oluşacağını söyledi.
ÇİKOLATA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
■ Hem şeker hem de çikolata alırken ilk önce ürünün markasına, güvenirliliğine bakın.
■ Çok ucuz ve merdivenaltı çikolata ve şekerleri gerçek ürünlerle karıştırmayın. Örneğin üzerinde kokolin veya kakao kaplı yazan ürünler gerçek çikolata değildir.
■ Gerçek çikolatanın en belirgin özelliklerinden birisi pürüzsüz olması. Mat renkli çikolatalardan kaçının, parlak renkli olanları tercih edin.
■ Gerçek çikolatanın tadı homojendir. Kendine özgü aromasının ağızda uyum içinde dağılması, ağızda kolayca erimesi ve yumuşak olması gerekir.
■ Ağızda metal tadı olmamalı ve ağız içinde yağlı, yapışkan kalıntı veya tabaka bırakmamalı. Tadı acı olan çikolataları almayın, ürünün taze olmadığını gösterir. Çikolatanın ambalajlı olmasına özen gösterin.
■ Etiketini dikkatli okuyun. Ambalajsız, üreticisini bilmediğiniz ürünlerden uzak durun. İkramlık şekerleri 30 derecenin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklayın.
■ Çikolatanın 18-22 derecede serin bir ortamda saklanması yeterli. Buzdolabında muhafaza edilmemeli.