Güven endekslerindeki pozitif seyir umutlandırdı

Güven endekslerinde bu ay oluşumlar ekonomideki toparlanma beklentisini güçlendirdi.

Güven endekslerinde bu ay oluşan artış yönlü göstergeler ve eğilim, ekonomideki toparlanma beklentisini güçlendirdi. Tüketici ve reel sektör gibi kesimlerin genel ekonomik duruma ilişkin beklentisini ortaya koyan güven endeksleri, bu ay art arda yükselirken özellikle ekonomik güven, finansal hizmetler, reel kesim ve tüketici güven endekslerindeki artışlar dikkati çekti. n İlk olarak açıklanan tüketici güven endeksi martta 80.1 iken nisanda aylık bazda yüzde 9.2 artarak 87.5 oldu.

Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi de nisanda bir önceki aya göre 2.8 puan yükselerek 108'e çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 1 puan yükselerek 105.1 oldu. n Ayrıca, finansal hizmetler güven endeksi de nisanda bir önceki aya göre 6.4 puan artarak 148.3 seviyesine çıktı. n Ekonomik güven endeksi de martta 98.8 iken nisanda aylık bazda yüzde 3.5 artışla 102.2 değerini aldı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, aynı dönemde reel kesim güven endeksi yüzde 1 artarak 105.1'e ulaştı.

NEDEN YÜKSELDİ?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, "Gerek tüketici gerekse üreticilerin beklentilerinin olumlu olması ekonominin geneline dönük gelecek umutlarını pozitife çevirmektedir" dedi. İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican da "Türkiye'nin uzun zamandır yaptığı altyapı yatırımlarının enerji yatırımlarıyla desteklenmesi sonucu, katma değeri, kazanımları, verimliliği somut rakamlarla göreceği bir döneme giriyor olması bu endekslere öncü gösterge olarak yansıyor" diye konuştu.