'Gün 'birlik, beraberlik' günüdür'

Sabancı Vakfı, Hibe Programları kapsamında destek verdiği sivil toplum kuruluşlarını 13 Ekim tarihinde İstanbul'da gerçekleşen ''Ekim Zamanı Deneyim Paylaşım'' toplantısında buluşturdu.

Sabancı Center'da düzenlenen toplantıda, 2014 yılında hibe almaya hak kazanan ve 2015'te çalışmalarını tamamlayan 9 sivil toplum kuruluşu katıldı. Hibe Programları kapsamında Sabancı Vakfı'nın hibe desteğinin yanı sıra bilgi ve tecrübe desteğini de alan sivil toplum kuruluşları, yeni öykülere ilham vermek üzere, Türkiye'nin dört bir yanında hayata geçirdikleri kadın, genç ve engelli projelerinin öykülerini paylaştı.

Sabancı Vakfı'nın 10 yıl içinde 119 projeye verdiği hibe tutarı 11 milyon TL'yi aştı.

Konuşmasının başında Ankara'da yaşanan, Türkiye'nin en ağır terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlara ve yurdumuzun çeşitli illerinde verdiğimiz şehitlere Allahtan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye başsağlığı ve sabır dileyen, yaralılara acil şifalar temennisini paylaşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Gün 'birlik, beraberlik' günüdür… Şefkatle yaraları sarmalıyız. Tüm kayıplarımızın anısına barış ve demokrasiden vazgeçemeyiz. Katılımcı ve demokratik bir toplum inşa etmek, umutlarımızı devamlı taze tutmak için sivil topluma çok önemli görevler düşüyor." dedi.

İşbirliği Yapma Kültürümüzü Geliştirmemiz Gerekiyor

Sabancı Vakfı olarak 41 yıldır insanların hayatında fark yaratmak ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak için çalıştıklarını belirten Güler Sabancı, "Sosyal problemleri kimse tek başına çözemez. Biz de tek başımıza çözemeyiz. Bu nedenle, işbirliği yapma kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Biz de böyle yaptık… Sabancı Vakfı olarak 10 yıldır sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz. Sorunlara birlikte çözümler geliştiriyoruz. 10 yıl boyunca temel hareket noktamız; sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi ve sivil topluma sürdürülebilirlik kazandırmaktı. Çünkü toplumsal gelişme, fırsat eşitliği ve katılımla gerçekleşebilir.. Ancak bunun da güçlü bir sivil toplumla el ele olabileceğine inanıyoruz. Bugüne kadar erken yaşta ve zorla evliliklerin son bulmasından, kadının insan haklarının benimsenmesine, engellilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasından, gençlerin gelecekte değil bugün topluma katılmasına kadar birçok konuda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştık." dedi.

Hibe Programını kadın, genç ve engellileri odak noktasına alarak geliştirdiklerini ifade eden Güler Sabancı, "41 yılı geride bırakırken bugün görüyoruz ki meselelerin köklerine inmek, çözüm üretmek ve yarattığımız etkileri sürdürülebilir kılmak için bazı konuların daha yoğun destekle, derinlemesine ele alınması gerekiyor. Stratejik hayırseverlikte ne yaptığınız değil ama nasıl yaptığınız önemli. Çünkü yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmasını sağlayan kritik nokta, nasıl iş yaptığınızdır." dedi.

Sabancı Vakfı olarak, bir fikir ve ideal çerçevesinde sivil toplumu güçlendirmek ve yereldeki kapasiteyi artırmak için çalıştıklarını belirten Sabancı, "Yerelde başlattığımız çalışmalar hep güzel sonuçlar verdi, hızla yayıldı ve örnek oldu. Hibe Programları kapsamında bugüne kadar toplam 119 projeye hibe desteği verdik. Türkiye'nin 72 ilinde dolaylı olarak 700 bine yakın insanın hayatına dokunduğumuzu görüyoruz. Değişen ve dönüşen hayatlara tanıklık etmek her şeyin mümkün olduğunu bize hatırlatıyor. Bize umut ve güç veriyor" dedi.

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen projelerin öykülerinin yer aldığı 'Ekim Zamanı Hibe Programı Öyküleri' kitabı Sabancı Vakfı web sitesinde okuyuculara sunuluyor.