Ticaret Bakanlığı, gramaj hilesi olarak bilinen yanıltıcı ambalaj uygulamalarını, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'aldatıcı ticari uygulama' kapsamına aldı. Buna göre, yönetmeliğin 'Aldatıcı Ticari Uygulamalar' başlıklı bölüme, 'Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları' bendi eklendi. Böylece, gramaj hilesi yapanlara 11 bin ila 114 bin TL arasında ceza verilebilecek.
'GİZLİ ZAM' YAPILIYOR
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, özellikle gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarının önüne geçecek düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Yapılan incelemelerde bazı ürünlerin gramajların azaltılmasına rağmen ürünlerin değişiklikten önceki ambalajında herhangi bir farklılaştırma yapılmadan, satış fiyatı aynı tutularak ancak birim fiyatları artırılarak satılmaya devam edildiğini tespit ettiklerini ifade eden Bakan Pekcan, tüketicilerin benzer ambalajla satışa sunulan ürünlerdeki gramaj azaltılmasını fark edemediğini, böylelikle ürünlerin fiyatlarında zımni artış yapıldığını kaydetti.
DENETİMLER TAM GAZ
Pekcan, "Düzenlemeyle gizli zam uygulamalarına 114 bin 326 liraya varan idari para cezası verilecek" dedi. Pekcan, "Bu düzenlemeyle hem tüketicilerimiz hem de söz konusu uygulama nedeniyle haksız rekabete maruz kalan dürüst esnaf ve tacirlerimiz korunmuş olacaktır" ifadesini kullandı. Pekcan, önceki gün de fahiş fiyat denetimlerine ilişkin, "4 bin 290 firmamızın 46 bin 768 ürününü denetledik. Bu 4 bin 290 firmanın 226'sında, 46 bin 768 ürünün 1094'ünde fahiş fiyat olduğunu tespit ettik" demişti.
ÖNLEMLERDEN TAVİZ VERMEYİZ
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, enflasyon rakamlarına ilişkin, Twitter hesabından şunları söyledi: "Açıklanan rakamlar enflasyon hedefinin uzağında olduğumuzu gösteriyor. Hedefe ulaşmak için önlemlerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Tüm tarafları içine alan istişare mekanizmalarıyla hareket edeceğiz. Fiyat istikrarı olmadan kaliteli ve sürdürülebilir bir büyüme mümkün değil."
ENFLASYONA FAHİŞ FİYAT ETKİSİ
Fahiş zamlar ocak ayı enflasyon rakamlarına da yansıdı. TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 1.68 yükseldi ve yıllık enflasyon yüzde 14.97'ye çıktı. Böylece yıllık enflasyon son 17 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ekonomistler, ocakta TÜFE'nin yüzde 1.48 artmasını bekliyordu. Uzmanlar enflasyonun, nisandan sonra düşüşe geçmesini bekliyor. Ocakta en yüksek fiyat artışı yüzde 26.77 ile mandalinada olurken, en fazla fiyat düşüşü ise karnabaharda yaşandı.
MERKEZ BANKASI'NDAN DA GIDAYA KARŞI HAMLE GELDİ
Fahiş fiyatlara karşı denetimler sürerken, bir adım da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) geldi. TCMB, İdare Merkezi bünyesinde, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü, Katılım Bankacılığı Müdürlüğü ve Mali Kontrol Müdürlüğü kurulmasına karar verdi. Açıklamada, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü'nün görev alanının, kritik önem arz eden gıda ve tarım ürünleri fiyatlarına dair verileri detaylı incelemek suretiyle erken uyarı fonksiyonu görmek, inceleme sonuçlarını raporlamak olduğu ifade edildi.