Günümüzde kendi işinin sahibi olmak, bir çok girişim başarısızlıkla sonuçlandığından zor ve karmaşık bir yol olarak görülmekte. Başarılı bir işletme sahibi olmak, iyi bir iş fikrini ve pazarı doğru analiz etmeyi gerektiriyor. Fakat başarılı olmak tabii ki bunlarla da sınırlı değil!
Kısa bir sürede İstanbul merkezli “Revo Capital" ve ABD merkezli girişim sermayesi fonu olan "Ribbit Capital"den aldığı yatırımlarla kendisi de başarılı bir girişimci olan Sean X. Yu, girişimci adayları için fikirlerini paylaşıyor.
Gurur duyacağın bir şey üret!
Bir şeyi sıfırdan yaratmayı sevin. Uzun süre yaşayacak bir şey... Zanaatkarlık zordur ama her zaman zoru sevin. Ürününüzü sadece kurumsal olarak değil, kişisel olarak da sahiplenin.
Müşterilerinizi dikkatle dinleyin
Yeni bir ekosistem yaratarak müşterilerinize daha kapsamlı hizmetler sunabilmek için yeni çözüm ortaklarını bu ekosistemin paydaşı yapın. Müşterilerinizi dikkatle dinleyerek, özenle destek verin. Kendinizi en iyi şekilde ifade ederek, verdiğiniz sözlerin arkasında durmayı vaat edin.
Ekibiniz yaptıkları işle gurur duyan bireylerden oluşmalı
Ne iş yaparsanız yapın, ekibinize tutkulu insanları almaya özen gösterin. İşletme olarak çalışanlarınıza tutkularını ve yaratıcılıklarını kullanarak kendilerinden bir şeyler katmalarını teşvik edin. En iyi ürünler ve en mutlu çalışanlar tutkuların bastırılmadığı bir ortamda ortaya çıkar.
Yalın girişim yöntemini ekibinizle uygulayın
İşe alımlarda sadece belli yetkinliklere sahip kişilerin seçimi değil, şirket kültürünü yaşatabilecek, ekip içinde uyumlu çalışabilen ve birbirine güvenen kişilerin seçilmesi çok önemli. Özellikle de girişimin başlangıç safhasında güvendiğiniz kişilerle çalışmak başarı ihtimalinizi arttıracaktır.
Yalın girişim; sürekli yeni hipotezlerle gelerek deneme yanılma yöntemi ile öğrenerek yapılan işi geliştirmek anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu şirket kültürünü benimseyebilen, yaratıcı, denemeye ve öğrenmeye açık, çözüm ve müşteri odaklı, enerjik, sorumluluk sahibi, teknolojiyi takip eden kişiler ile çalışmak oldukça önemli. Bu sayede girişiminiz sürekli kendisini geliştirebilir ve ekibinizle beraber tüm yeniliklere açık olursunuz.