ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye sanayisinin duayen isimlerinden, Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur'un değerlerini yaşatmak amacıyla 2017 yılından bu yana düzenlenen "İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı" geride bıraktığı 6 yılda desteklediği sosyal girişimcilerle, ekosistemde 24.5 milyon TL'lik katma değer yarattı. Programla; sosyal girişimlere; topluluk oluşumu, ağ kurma, platform sağlama, fon kaynaklarına erişim gibi imkanlar sağlayan firma, sosyal girişimciliğin bilinirliğini ve görünürlüğünü artırırken, bu alana yatırım yapmak isteyen firmalara da yol gösterici oldu.
MIKNATIS ETKİSİ YAPTI
Sosyal girişimcilik konusunun dünyada büyüyen bir alan olduğuna dikkat çeken Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden şunları kaydetti: "Kale Grubu olarak biz de Türkiye'de sosyal girişimcilik alanında yaptığımız çalışmalarla öncü bir rol üstleniyoruz." 6 yıl boyunca sosyal faydayı ilke edinen, sosyal girişimcileri destekleyen ödül programının zamanla toplumun sorumluluğunu taşıyan birey ve kurumları buluşturan bir mıknatıs haline dönüştüğüne dikkat çeken Birden, "Programa her yıl yaklaşık 300 başvuru alıyoruz. Bugüne kadar 2000'in üzerinde girişim başvurdu. 61 finalistimiz ve 21 kazananımız var. Bu alana yoğunlaşmaya devam edeceğiz" dedi.
Depremzede için 19 proje
KALE Grubu deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarına çözüm üretecek girişim projeleri için 2 milyon TL'lik"İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Topluluk Destek Programı'nı başlatıyor. Proje için 61 girişimciden 19 proje geri dönüşü oldu.
ENGELLİLERİ TOPLUMA KAZANDIRDI
KALE Grubu programla bugüne kadar girişimcilere 1 milyon TL destek verdi. Tekstil atıklarının ileri dönüşümünü destekleyerek, enerji tasarrufu ve tekstilin çevreye etkisini azaltmayı amaçlayan 'This Mana X Yargıcı', moda endüstrisinin atıklaştırdığı ürünleri, onlar adına yenileyerek, tekrar 'satılabilir' hale getiren 'Nivogo' ve engellenen bireylerin topluma eşit katılımını desteklemek için kurumlara erişilebilirlik danışmanlık sunan 'Erişilebilir Her Şey', İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı'nda ödüle layık görülen projelerden sadece birkaçı.
Gençlere ücretsiz yazılım eğitimi veriyor
İtalyan kodlama eğitimi platformu Develhope Türkiye'de gençleri yazılım sektörüne kazandırmak için harekete geçti. Bugüne kadar 1200 kişiye kodlama eğitimi veren Develhope, iş bulana kadar öğrencilere ücretsiz eğitim imkânı sunuyor. Develhope CEO'su Massimiliano Costa, "Kendini geliştirmek isteyen gençleri Develhope programında görmek istiyoruz. Öğrencilerimizin yüzde 95'i eğitim sonunda iş sahibi oluyor" dedi. Develhope'a katılmak için lise diplomasına sahip olmak ve 18 yaşında olmak yetiyor. Eğitim süreci günlük ve haftalık aktivitelerden oluşuyor. Dersler 6 ay boyunca tamamen online olarak yapılıyor ve her ay birkaç kurs başlıyor. Kurslar kapsamında, Arka Uç Java, Tam Yığın Web ve Veri Uzmanı eğitimi veriliyor. Costa ayrıca, deprem bölgesindeki 11 kentteki 10 gence burs vereceklerini açıkladı.
Temiz enerji fikri olan 30 girişimciye destek
KOSGEB, bölgesel ve sektörel bazda hazırladığı destekler kapsamında, temiz enerji ve temiz teknolojiler konularında iş fikirleri olan İzmir ve Manisa'daki girişimcilere yönelik çağrıya çıktı. KOSGEB, söz konusu alanlarda faaliyet gösterecek 30 girişimciye 1 milyon liraya kadar destek verecek. Girişimci adayları, makine-teçhizat ve yazılım giderleri için 450 bin liraya kadar, sağlayacağı istihdam için 360 bin liraya kadar destek alabilecek. Kira, ofis donanımı giderleri için 140 bin lira üst limitli destek kullanılabilecek.
SON TARİH 5 MAYIS
Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu kaleminden 30 bin liraya kadar destek alabilecek girişimci adaylarına, işletmelerini kurmaları amacıyla 20 bin liraya kadar kuruluş desteği de verilecek. Çağrıya, İzmir ve Manisa'da temiz enerji ve temiz teknolojiler konularında iş fikirleri olan, 2020 sonrası gerçek kişi statüsünde bir firması bulunmayan, 1987 ve sonrası doğumlu girişimci adayları başvurabilecek. Kadınlarda yaş şartı aranmayacak. Adayların lisans mezunu olması gerekecek. Girişimciler, KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabilecek. Başvurular 5 Mayıs Cuma saat 23.59'a kadar devam edecek.