Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Manisa Müdürü Levent Arslan, son yıllarda gençlerin girişimcilik kurslarına büyük bir ilgi gösterdiğini ve aldıkları belgelerle KOSGEB desteklerinden yararlanarak iş kurduklarını söyledi. Özellikle destek alan ve iş kuran kişiler arasında kadınların bir adım önde olduğunu kaydeden Arslan, kadın istihdamını artırmak istediklerini ifade etti. Girişimcilik desteklerinden 100 bin lira kaynak sağlandığını ancak yeni düzenlemelerle bunun 150 bine çıktığını anlatan Arslan, "Girişimci hizmet veya ticaret alanında bir iş kuruyorsa, verdiğimiz destek masraflarını büyük ölçüde karşılıyor. İşletmenin ofis donanım giderlerini, 2 yıllık kirasını, personel ve diğer masraflarını karşılayacak destek veriyoruz" dedi.
2015 yılında 2014 yılına göre destek miktarını yüzde 34 artırdıklarını kaydeden Arslan, 2015’te 159 işyeri açılırken, 2016’da ilk 4 ayda 85 işyerinin açıldığını belirterek, "Genç girişimcilik kurslarına büyük önem veriyoruz. 2015’te 767 kişi girişimcilik kurslarına katılarak belge aldı. Ayrıca 4 bin üniversite öğrencisine de ders verildi. Bu öğrenciler okullarını bitirir bitirmez gördükleri dersin belgesiyle girişimcilik desteğine başvurabilecek. 2016 yılının ilk 4 ayında ise 821 kişi girişimcilik belgesi aldı. Bunlardan 85’i bizden destek alıp kendi işinin patronu oldu" diye konuştu.
Manisa’nın girişimcilik alanında öne çıkan illerden biri olduğunu söyleyen Arslan, "2016 yılında KOSGEB’in genel bütçesi 3 kat arttı. 2016 yılında girişimcilere ve KOBİ’lere verilecek desteklerde büyük bir artış olacak" dedi.
GÖÇÜ ÖNLEDİ
İşsizlik ve göçün önemli bir sosyal sorun olduğuna dikkat çeken Arslan, bu sosyal sorunları girişimcilik ile çözmek istediklerini dile getirdi. Arslan, "İlçelerdeki girişimcilik destekleri ile göçü önledik. Açılan işyerinde bir girişimci yanında 15 kişi çalıştırıyor. Yaratılan istihdam sayesinde göç de önlenmiş oluyor. Kadınlar da kendi ekonomik özgürlüklerini kazandı. KOSGEB’in eğitimleri ve destekleri sosyal yaşantıya da destek sağlıyor" dedi. Arslan son olarak belge alıp işini kuranların yüzde 10’da kaldığını ancak bu rakamın iyi olduğunu savundu. Arslan, "Biz belge alan herkesin işyeri açacağını savunmuyoruz. Amacımız girişimcilik kültürünü öğretmektir. Girişimcilik eğitim seferberliği başladı. Belli sayıda girişimciler iş sahibi olmak için bu kursu alırken, diğer kişiler de bu kültürü kazanmış oluyorlar" dedi. (DHA)