‘Geleceğin askeri' yeni teknolojilerle donatıldı

Yeni teknolojilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ‘geleceğin askeri' güçleniyor. Yeni sistem İHA'dan gelen uydu verileriyle olası drone saldırılarına karşı askeri uyarırken, 40 kg'lik bir yükün 8 kg'ye düşerek hafif hissedilmesini sağlıyor.

Türk savunma sanayii bünyesinde yenilikçi teknolojilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan 'geleceğin askeri' konseptine yeni milli teknolojiler kazandırıldı. TEKNOFEST'te sergilenen 'geleceğin askerinin öncü modeli' kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Türk mühendislerin imzasını taşıyan 'Pasif Dış İskelet Sistemi'yle BİTES Savunma'nın Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) bir araya getirildi. Pasif Dış İskelet Sistemi'yle askerlerin üzerlerine insan vücuduna uygun tasarlanmış mekanik bir dış iskelet giydiriliyor. Dış iskelet, operasyona giderken tek asker tarafından ihtiyaç duyulan, balistik yelek, silah, sırt çantası gibi ağır yükleri kolaylıkla taşımaya yardımcı oluyor.

HABERLEŞME SİSTEMİ

ATOK sisteminde ise artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü, sağlık sensörü, akıllı kol saati, mobil cihaz, hassas konum sensörüyle zırhlı araç üzerinde güvenli ağ sunucuları, uydu haberleşme ve kapalı-ağ LTE haberleşme sistemi yer alıyor. ATOK Sistemi, geniş-bant, elektronik harp uyumlu tüm telsiz aileleriyle çalışabilme kabiliyetine sahip bulunuyor. BİTES Hava Savunma ve Bilgi Sistemleri Programlar Direktörü Metin Döner, projeye 2020'de başladıklarını ve Aralık 2021'de teslim ettiklerini söyledi. Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekat Birlikleri tarafından sistemin sahada test edildiğini ve kalifiye hale geldiğini belirten Döner, sisteme yeni kabiliyetler kazandırdıklarına dikkati çekerek, "Sistemle, İHA'dan gelen uydu verileri operasyon timi içinde paylaşılabilecek" dedi. Böylece olası drone tehditleri radar tarafından tespit edilip timdeki personele gösterilecek.

YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR

İnteract Teknoloji Genel Müdürü Volkan Patoğlu da, Pasif Dış İskelet Sistemi'ne ilişkin şu bilgiyi verdi: "Askerlerin sahaya intikali sırasında sırtlarında sırt çantası, çelik yelek, mühimmat gibi 40 kilograma yakın yük taşımaları gerekiyor. Sistemimiz bu 40 kilogramlık yükün yüzde 80'ini yere aktararak askeri personelin 8 kilogram gibi bir yük hissetmesini sağlıyor. Bu sayede hem askeri personelin dayanıklılığını artırıyoruz hem de personelin tekrarlı olarak bu yüke maruz kalmasından dolayı sakatlanmasının önüne geçiyoruz. Sistemin ağırlığı 7 kilogram. Yüzde 90 yerli ve millilik oranına sahip."

TEKNOFEST'İ 4 GÜNDE 430 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

İLK gün 110 bin, ikinci gün 95 bin, üçüncü gün 120 bin kişinin gezdiği TEKNOFEST'i, dördüncü gün ise 105 bin kişi ziyaret etti. Böylece festivali 4. günde gezenlerin sayısı 430 bine ulaştı.

ORMAN YANGINLARINA 'SÖNDÜRME MÜHİMMATI'

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toktaş, orman yangınlarına müdahale için 'yangın söndürme mühimmatı' geliştirdi. Yaptıkları analizlerde bombaların 36 metrekare çapında alana nüfuz ettiğinin görüldüğünü vurgulayan Toktaş, "Bombanın içine söndürücü madde ilave edildiğinde 500 ya da bin metrekare alanda söndürme sağlayacaktır. İHA'larımız orman yangınlarını termal kameralarla takip edebiliyor. Bu insansız hava araçlarımızı tasarımını yaptığımız orman yangınlarına müdahale edecek söndürücü mühimmatla donattığımızda, görüntüsü alınan yangınlara hızlı şekilde bombalarla müdahale şansı elde edeceğiz" dedi.