Deprem bölgesinin çadır, konteyner ve kalıcı konut ihtiyaçlarının karşılaması için seferberlik sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde inşa edilen 1280 geçici yaşam alanında son aşamaya gelindiğini bildirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yığma tuğla ile inşa edilen 1280 geçici konutla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
SIRA PREFABRİKTE
Paylaşımında konutlara ilişkin videoya da yer veren Kurum, "Kalıcı konutlarımızı tamamlayana kadar vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Konteynerlerden sonra prefabrik ve tuğla evlerimiz de hazır" ifadelerini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca depremlerin hemen ardından kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü, geçici barınma alanlarının inşasında da son aşamaya gelindiği bildirildi.
Sıcak suları akacak olan konutların içerisinde tuvalet, banyo, mutfak, salon ve yatak odası bulunuyor.
İÇİNDE HER ŞEY VAR
Bakanlığa bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdür Yardımcısı Alim Kaplaner de konutlara ilişkin bilgi vererek, "Geçici yaşam alanlarımızda minimal ölçülerde bir ailenin kullanabileceği tüm ihtiyaçlar olacak. Sıcak bir ortamda yaşayacaklar. Sıcak suları akacak, tuvaleti, banyosu, mutfağı, salonu ve yatak odası var. En kısa sürede hazırlayıp teslim etmeyi planlıyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.
'EVİM YUVAN OLSUN'A 7792 BAŞVURU
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını gidermek için başlatılan 'Evim Yuvan Olsun' kampanyasında başvuru sayısı 7 bin 792'ye ulaştı. Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine hayata geçirildi. Yardımsever vatandaşlar kampanyaya, 'Üç ay bedelsiz tahsis', '1 yıl indirimli bedelle kira' veya 'kira desteği' ile katılabiliyor.
HATAY'DA 50 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLANIYOR
Murat Kurum, dün Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar gören Hatay'a yaptığı ziyarette gazetecilere açıklamada bulundu. İskenderun, Hatay ve Kırıkhan'da, merkez Defne'de afet konut alanlarına ilişkin yerlerin ön çalışmalarını yaptıklarını belirten Kurum, "Şimdi ayrıntılı jeolojik etütler başladı. Bu kapsamda da ovadan dağa doğru, Avanos Dağları'nın eteklerine doğru sağlam zemini bulduğumuz, sıvılaşmanın olmadığı, fay hattına mesafesinin uzak olduğu alanları tercih ettik. Toplamda 50 bin 526 konutun inşa sürecini inşallah 2 ay içerisinde başlatmış olacağız. Antakya özelinde ise 4 bin 250 konut yine nisan-mayıs aylarında da 33 bin 850 konut olmak üzere 38 bin 100 konutu başlatmış olacağız" diye konuştu.
HASAR TESPİTİ YÜZDE 90 TAMAM
Bakan Kurumun konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Hasar tespitte yüzde 80, hasarın yoğun olduğu yerlerde ise yüzde 90 seviyelerini aştık.
Mart ve nisan aylarında 200 bini merkezlerde, 73 bini köylerde olmak üzere 273 binin ihalesini, sözleşme süreçlerini başlatıyoruz.
11 ilimizde arama-kurtarma çalışmalarını fiilen tamamladık. Eş zamanlı çadır ve konteyner kentlerin kurulum süreçlerini yürütüyoruz.
Mart ayı sonuna kadar 14 bin bağımsız bölümün inşa sözleşmesini tamamlamış olacağız.
21 Şubat'ta başlattığımız yapım sürecinde bugün itibariyle de 4 günde 10 bin 12 yeni yuvamızın sözleşmelerini imzalamış ve inşaat sürecine başlamış olduk.