EKONOMİ SERVİSİ
Hayal Ortağım ile görme engelliler, uygulama içerisinde geliştirilen ‘Ulaşım’ özelliğini Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te kullanabilecek ve pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engellere takılmadan seyahat edebilecek. Turkcell, engellerin teknolojiyle aşılması ve engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarının sağlanması için yeni bir işbirliğine imza attı. Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) ile beraber geliştirdiği Hayal Ortağım uygulaması, Gaziantep’te görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak.
OTOBÜSLER DE KONUŞUYOR
Hayal Ortağım’ın Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te hayata geçen “Ulaşım” özelliği, görme engellilerin; engelsiz seyahat edebilmesine imkan sağlıyor. Görme engelli, hangi durakta olduğunu, bulunduğu duraktan geçen otobüslerin listesini ve kaç dakika sonra otobüsünün durakta olacağını öğrenebiliyor. Beklediği otobüsün durağa geldiği bilgisine sesli bir uyarıyla ulaşabiliyor.
ŞOFÖRE DE UYARI GİDİYOR
Araç duraklara yaklaşırken, otobüs şoförüne de duraktan bir görme engellinin otobüse bineceği uyarısı gidiyor. Görme engelli kullanıcı, yolculuk sırasında, hangi duraklardan geçtiğini öğrenebiliyor ve inmek istediği durağa yaklaştığında sesli bildirim alıyor.
DENEYİMİ BİREBİR YAŞADI
Toplantı sonrasında, Başkan Fatma Şahin, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve basın mensupları Hayal Ortağım uygulamasını birlikte deneyimledi. Engellilerle birlikte akıllı durakta otobüs bekleyen, Hayal Ortağım’ın ulaşım teknolojisini kullanarak seyahatlerini tamamlayan grup, Gaziantep AVM içerisinde sesli yönlendirmelerden faydalandı. Alışveriş merkezinde sinema salonuna ulaşarak sesli betimleme ile film izledi.
Engelleri rahat aşacağız
KAAN Terzioğlu “Bu teknolojileri mobil iletişimle birleştirdiğimizde, hayatlarını en çok değiştirebileceğimiz grupların başında engelliler geliyor. Biz de, Hayal Ortağım’ın şimdiye kadar sağladığı başarı ve yarattığı fark ile yetinmiyor, yeni hedeflere doğru ilerliyoruz” dedi.
Engelsiz Şehir Gaziantep Türkiye’ye örnek olsun
Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi: “Teknolojinin bütün imkanlarından faydalanarak şehrimizin yaşam standartlarını yükselttik. Engelsiz şehir Gaziantep vizyonumuz çerçevesinde, toplu ulaşımı, alışveriş merkezlerimizi, sinemalarımızı görme engelliler için daha erişilebilir hale getiriyoruz.. Şehirler yarışıyor, insanlar yarışıyor. Bilgiyi, kaynakları iyi yönetenler öne çıkıyor. Hayal Ortağım’ın sağladığı imkanlar ve bugün hayata geçirdiğimiz “Ulaşım” özelliği bugün New York’ta bile uygulanmayan bir model. Hem akıllı şehir olma, hem de engelleri kaldırma açısından sınıf atlamamıza yardımcı olan, hayallerimize gerçekleştirmemizi sağlayan Turkcell’e ve tüm hayal ortaklarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Hem MIT hem GSMA’den ödül alan uygulama
Hayal Ortağım, 2014’te GSMA’den Erişilebilirlik kategorisinde birincilik ödülü almıştı. Uygulamanın yaratıcılarından Duygu Kayaman, MIT'nin yayını MIT Tech Review tarafından, ilham verici genç liderler arasında gösterildi. Ekim 2015’te hayata geçen 'Cepten Sesli Betimleme' dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Film sahnelerinin detaylı olarak tanımlandığı sesli betimleme özelliğiyle görme engellilere ulaşmıştı. Bu kolaylık, GSMA'da birincilik ödülüne layık görüldü.
Turkcell dünyaya örnek oluyor
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise Gaziantep’in çevre korumadan kaynak tasarrufuna her alanda ilerleme kaydettiğini hatırlattı. Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya iletişim sektörüne örnek olduk. Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te hayata geçen, dünyaya da örnek olacak bu özellikle Gaziantep’te evinden çıkan görme engelli bireyler, akıllı duraklar ve otobüsler sayesinde rahatça şehir içerisinde dolaşabilecekler.”