'Fonlar ve 'start up'lar arasında köprü olacak'

Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, fonlarla start up’lar arasında köprü oluşturmak istediklerini belirterek, “Yurtdışında yatırım kuruluşları start up’lara fon yaratmak için birbiriyle yarışıyor. Biz de yatırımcıyı iştahlandıracağız” diyor. 

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

Dünya değişirken, yatırım şirketleri de geleneksel yatırım modellerinin yanına yenilerini ekliyor. Türkiye’de henüz yatırım fonları, emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımların start up’lara yönlendirilebildiği bir yapı yok. İki dünya birbirinden habersiz gibi. Vakıfbank iştiraki Vakıf Yatırım ise şimdilik birbirine yabancı olan bu iki dünyayı yaklaştırma konusunda hevesli. Vakıf Yatırım’ın genel müdürü Kemal Şahin, bunun kendileri için çok heyecan verici bir konu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Batıda gelişmiş ekonomilerde, her ay bir unicorn çıkıyor. Bizde maalesef yok. Start up’larımız para bulamıyor. Biz bu iki dünya arasında köprü olmaya talibiz.’” 

Start up’lar dünyayı kasıp kavuruyor. Sizin de ilgi alanınıza giriyor mu bu şirketler? 

Start up’lar bizim için çok heyecan verici bir konu. Hem ilgi duyuyoruz hem de bir şekilde içinde olmayı arzu ediyoruz. Batıda gelişmiş ekonomilerde, her ay bir unicorn, yani 1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan bir start up ortaya çıkıyor. Ne yazık ki Türkiye henüz bir unicorn çıkartamadı. bunun için çaba sarfetmemiz gerekiyor. Dünyada start up’lar çok kolay fon buluyor. Dışarıda bu şirketlere  fon yaratmak için yatırım kuruluşları birbiriyle yarışıyor. Bizde ise start upların para bulması çok çok zor.  Bizim yatırım fonlarının, emeklilik fonlarının bu tip yerlere yatırım yapabilmesi için gerekli altyapıyı hazırlamak gerekiyor. Şu anda birkaç portföy yönetim şirketinin böyle çabaları var. Biz de onlarla beraber hareket etmeye gayret ediyoruz. 

Sorun mevzuat mı? 

Mevzuatla ilgili sorun yok. Konu iki dünyanın bir araya getirilmesiyle ilgili. Biz de buna talibiz. Portföy yönetim şirketlerindeki fonlarla start up’lar arasında bir köprü olabilmek bizim önemli hedeflerimizden biri. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’yle yürüttüğümüz bir teknokent projemiz var. Orada faaliyet gösteren start up’lara bizim yatırım dünyamızdan fon temin etmek istiyoruz. Start up’ların faaliyetlerini iyi inceleyip, onları yatırımcılara iyi anlatacağız. Yatırımcıları risk alabilmesi için iştahlandıracağız. 

"TL iyi ve güvenli bir yatırım aracı. Yılbaşında dolar 5.3 TL idi. %12’lik bir getirisi oldu. En zor dönemde dahi TL’nin getirisi doları geçti."

2020 BAŞINDA HALKA ARZLAR BAŞLAR

Halka arzlar konusunda piyasanın ne zaman açılmasını bekliyorsunuz?  

Biz Aralık ayandan itibaren, özellikle ocak şubat dönemi için yoğun ve büyük ölçekli halka arzlar bekliyorduk. Bu beklentimiz ortadan kalkmış değil. Ancak bir süre bu yabancı talebinin devam edip, etmediğine bakmamız lazım. Ben piyasada halka arz koşullarının ocak – şubat gibi tekrar oluşacağı kanaatindeyim. 

Şirket satın almaları hızlanır mı? 

Şirket satın almalarında uzun dönemdir sadece Asyalı yatırımcı bizim piyasaya ilgi duyuyordu. Şu anda fiyatlamaların ucuz olduğu herkes tarafından kabul edilen bir durum. Ancak yabancının talep ettiği fiyatlar bizim firmaların müzakere etmeye açık olmadığı fiyatlar. Yabancı da Türkiye’nin potansiyeli yüksek, genç nüfusu ve iç tüketim talebiyle her ekonomik konjonktürde fırsatlar sunan bir ülke olduğunun farkında. 2020’de enerji tarafında bir hareket bekliyoruz.

"Altında bir trend olduğu kanaatindeyiz. Diğer yandan mevduatla hisse senedini karşılaştırınca çoğunlukla hisse daha kârlı oluyor."

HEDEF AKTİF YATIRIMCIYI 100 BİNE ÇIKARMAK 

Sizin Vakıf Yatırım olarak orta uzun vadeli hedefleriniz nasıl? 

Bizim bir kamu sermayeli bir aracı kuruluş olarak piyasayı geliştirme yükümlülüğümüz var. Piyasanın en büyük sorunlarından biri yatırımcı tabanını büyütemiyoruz. Bizim de bu doğrultuda yürüttüğümüz önemli bir kampanya var. Bizde bakiyeli hesaplar 1 milyon 100 bin civarında sabitlenmiş durumda.  Vakıf Yatırım olarak banka ağını kullanarak kendi müşteri sayımızı artırmakla ilgili çalışmalara başladık. Bu yıl 2500 tane bireysel satış personeline; minimum 3 tane aktif yatırım hesabı açma hedefi koyduk. Bu yıl sonuna kadar aktif yatırımcı sayımızı 100 bine çıkarmak gibi bir hedefimiz var.  Amaçlarımızdan biri de yeni ürün geliştirmek. Nasıl sukukta insiyatif aldıysak gayrimenkulde de insiyatif aldık. Gayrimenkul sertifikasını biz ihraç ettik. 

OPERASYONDA PİYASALAR ÇOK SAĞLAM DURDU

Türkiye sınır güvenliğini sağlamak için başladığı operasyona piyasanın tepkisi ne oldu?  

Piyasanın son derece güçlü durduğu kanaatindeyim. Biliyorsunuz geçen yıl çok büyük dalgalanmalar yaşadık. Kurda 7 lira seviyelerini gördük. Bu yıl harekatın başından bu yana bu tüm negatif haber akışına rağmen kur 5.90’ın üstüne pek çıkmadı. Faizde 1.5 puan civarında bir oynama oldu. Tabii Bunun tabii sebepleri var. Geçen yıldan bu yana 2 konuyu çözüme kavuşturduk. Birincisi enflasyonu 25’lerden tek haneye indirdik. İkincisi cari açıkta fazla verebileceğimiz bir ortama geldik. 

PROJE KREDİSİ VEREBİLİRİZ

Türkiye’de yatırım kuruluşlarının finansal sistemdeki payı oldukça küçük değil mi? 

Bizim kırılganlık sebeplerimizden biri bankaların  sistemdeki yerinin çok fazla olması. Bu oran Türkiye’de yüzde 90’ların üzerinde. Maalesef sermaye piyasamızın payı ise yüzde 5 civarında.  

Yatırım şirketleri proje kredisi verebiliyor mu? 

Proje kredisi vermeye yetkili değiliz. Ancak bu konuda altyapımız hazır. 

SERTİFİKADA BİZİ TEK ÜZEN FİYAT OLDU

Gayrimenkul sertifikasında hedefler tutmadı sanırım…  

Gayrimenkul sertifikası sektöre alternatif olabileceğini düşündüğümüz uygulamalardan birisi. Amaç paraları ev almaya yetmeyen kitleye buraya yatırım yapabilme imkanı tanımak. Ürün, fiyat performansı dışında hedeflere paralel çalıştı. Bir projeden 218 ev karşılığında sertifikayı ihraç ettik. 150’si yatırımcılar tarafından eve dönüştürüldü. Burada bizi tek üzen şey fiyat performansı oldu. Şu anda proje ofisinde metrekare fiyatı sertifikadan yüksek