FLAŞ! Türkiye Filistin'e fabrika kuruyor

Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından düzenlenen görüşmeler ve Türkiye-Filistin CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, Filistin’de gerçekleşti.

Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından düzenlenen görüşmeler ve Türkiye-Filistin CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, Filistin’de gerçekleşti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından Ramallah, Kudüs ve Nablus şehirlerinde gerçekleştirilen ikili görüşmeler ve Türkiye-Filistin CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, 29-30 Mayıs 2016 tarihlerinde Filistin’de gerçekleşti. Toplantıya, gayrimenkul, finans, tekstil, turizm, organizasyon, enerji, inşaat malzemeleri, gıda, tarım ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren 11 Türk iş adamı ile Filistin İş Dernekleri Federasyonu ve Filistin eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, Filistin Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni ve Filistin’den tekstil, enerji, gıda ve mühendislik sektörlerinde faaliyet gösteren 20 firma temsilcisi katıldı.
DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, 20 yıl önce kurulan DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi’nin bu ölçekte ilk defa bir faaliyet gerçekleştirdiğini söyledi. Resmi rakamların iki ülke arasındaki ticareti yansıtmadığını belirten Kerim, “Türkiye’nin Filistin’e ihracatı 80 milyon dolar olarak gözüküyor; ancak kendi tecrübelerime dayanarak rahatlıkla 1,5 milyar dolarlık bir ihracatın var olduğunu söyleyebilirim. Sadece demir-çelik sektöründe 90 milyon dolarlık bir ihracatın olduğunu biliyorum” dedi.
Filistin’e resmi bir heyet düzenlenmenin zor olduğunu belirten Kerim, heyetin iki ülke özel sektörleri arasında bir köprü görevi görerek ileriye yönelik önemli adımlar atması gerektiğini söyledi. Filistin’in içinde bulunduğu esaretten ancak ziyaret ve ticaret ile kurtulabileceğini vurgulayan Kerim, Filistin’e sadece ihracat yapmak için değil, Türk raflarında Filistin ürünlerini görebilmek amacıyla da geldiklerini söyledi.
Heyet ziyareti kapsamında Filistin Eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot ile Filistin Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni tarafından DEİK heyeti için Kudüs’te bir resepsiyon verildi. Kudüs Başkonsolusu Mustafa Sarnıç’da katıldığı davette Sinokrot, 2 ay önce Türkiye’yi ziyaret ederek başlattıkları girişimin büyüyerek devam ettiğini belirtti; heyetin Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmesinin Filistin halkına maddi ve manevi güç kattığını söyledi. Filistin Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni ise, Filistin’in altyapı, ticaret ve tarım konularında desteğe ihtiyacı olduğunu söylerken, Filistin’in ağır vergi ve ek ücretlerle iş yapamaz hale geldiğini ifade etti.
Kudüs Başkonsolosu Mustafa Sarnıç ise konuşmasında, İstanbul’dan sonra Filistin’de gerçekleştirdikleri toplantılar ile iki ülke arasındaki ilişkileri kuvetlendiren DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi’ni tebrik etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla artarak devam etmesini temenni eden Sarnıç, Filistin’e Türkiye’den sivil toplum kamu özelinde 400 milyon dolar yardım yapıldığını belirterek, özel sektörün vereceği destekler ile Filistin’de ticari ilişkilerinin güçlenmesi ve kalıcı iş varlığının sağlanması ile sorunların aşılabileceğini vurguladı.
Ziyaret kapsamında Nablus Ticaret Odası ve Filistin İş Dernekleri Federasyonu’nun ev sahipliğinde Nablus’ta gerçekleştirilen toplantıya, 30 Filistinli iş adamı ile birlikte Nablus Vali Yardımcısı Anan Al Attiri de katıldı. İkili iş görüşmeleri gerçekleştiren firmalar arasında gıda, tekstil ve mobilya sektörlerinde mutabakat sağlandı. Toplatıda Filistin’de, Türk ve Filistinli firmaların ortaklığı ile kurulması ve Filistin’in yaşadığı enerji problemine çözüm getirmesi planlanan Solar Panel Fabrikası ile ilgili ilk görüşmeler gerçekleştirildi. Solar Panel Fabrikası ile ilgili gerekli izinlerin alındığı ve Türk firmalarının yatırım gerçekleştireceği bilgisi teyit edildi. (İHA)