Fırtınalı 'Deniz'de, rotadan çıkmadan tam yol ileri!

Geçtiğimiz yıl içinde beklentilerinin altında kalan bir iş kolları olmadığını vurgulayan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, ''Fırtınaların koptuğu 2015 yılında rotamızdan hiç sapmadan tam yol ileri devam ediyoruz'' dedi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisinin 2015 yılı gerçekleşmeleriyle, 2016 beklentilerine değerlendirdi. Makro ihtiyatı tedbirlerin etkisiyle kurdan arındırılmış kredi büyüme hızının yılın 11 ayında yüzde 11'e gerilediğini ifade eden Ateş, bankacılık sektörü öz kaynak karlılığının 2014 sonundaki yüzde 11,6 seviyesinden, Ekim 2015'te yüzde 10,4 seviyesine gerilediğine dikkati çekti. Ateş'in konuşmasından satır başları şunlar:  

BİZDE ÇOK DAHA SIKI 

Türkiye'de risk ağırlıklı kalemlerin karşılık oranları çok yüksek: Basel kriterlerine konut kredileri için karşılık oranı yüzde 35 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 50. Bireysel kredilerde Basel kriteri yüzde 75 karşılığı zorunlu tutuyor. Türkiye'de bu oran yüzde 200'lere kadar çıkıyor. Eğer makro ihtiyati tedbirler gevşetilmezse bankacılık sektörünün karlılığı düşük seyrine devam edecek. Buna paralel sermaye yeterlilik oranı da gerileyecek ve bankacılık sektörünün ekonomiye desteği azalacak." 

Mali disiplin sürüyor 

Seçimlerin oluşturduğu politik belirsizlik ortadan kalktı. Artık dört yıllık seçimsiz bir dönem var. Türkiye'nin temel göstergeleri güçlü yapının devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık sektöründe bilançolar sağlıklı, kamuda ise mali disiplin sürdürülüyor. 2016'da ekonomik aktivite bu seneye göre biraz daha hızlanabilir. Orta uzun vadede ise eğitim, hukuk, vergi sistemi ve istihdam piyasasında yapısal reformların uygulamaya konması kritik öneme sahip. 

'Türkiye'ye Değer Kattı'

Bahçeşehir Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen ve birçok farklı dalda Türkiye’ye katkı yapan isimlere verilen Türkiye'ye Değer Katanlar Ödülü’ne, bu yıl DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş layık görüldü. 

Yatırım çekmeye devam edeceğiz 

Türkiye kısa vadede yatırım yapılabilir notunu koruyacaktır. Fed'in para politikasındaki değişimin Türkiye'de bundan başka negatif bir etki oluşturmasını beklemiyorum. Hem kamunun hem de bankacılık sektörünün güçlü mali yapısı yeni kurulan hükümetin reform programı ile birleştiğinde Türkiye yatırım çekmeye devam eden bir ülke olacaktır. 

Emekli maaşları ilk kez yattı

2015 yılında ilk emekli maaşları bankamıza yattı. Beklentilerimizin altında gelen bir iş kolumuz olmadı. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu olarak, fırtınaların koptuğu ve sert rüzgarların estiği 2015 yılında rotamızdan sapmadan tam yol ileri devam ediyoruz. 

'Dünyanın En İnovatif Bankası' 

İnovasyona verdiğimiz önemi artırarak devam ettirdik ve uluslararası platformda da takdir topladık. 2014 yılında Bank Administration Institute (BAI) tarafından inovasyon alanında verilen BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri'nde 'Dünyanın En İnovatif Bankası' seçildik." 

6.5 milyar dolar destek

Eylül 2015-2007 arasında sektör aktiflerindeki 4 kat büyümeye karşılık, DenizBank'ın aktifleri 6 kat büyüdü. Son 7 yılda sektörün büyüme hızının 1,5 katına ulaştık. Bu yıl da büyümeye devam ettik ve çok önemli projelere finansman sağladık. 3. Havalimanı, Bodrum Havalimanı, Ilısu Barajı, Kıbrıs Barış Suyu gibi projelerin finansmanına katıldık. 3. Havalimanı'nda 500 milyon euroyla özel bankalar arasında en yüksek tutarı sağlayan banka olduk. 2012 yılından bu yana ülke çapında projelere 6,5 milyar dolar tutarında kaynak sağladık. Altyapı, enerji, sağlık, ulaşım ve turizm sektörlerinde, projelere destek sağlamaya devam edeceğiz. 

Tarımda 5 milyar aştı

Tarım sektöründeki kredi hacmi ilk defa 5 milyar TL'nin üzerine çıkarak yüzde 40'ın üstünde bir büyümeyle 5,4 milyar TL'ye ulaştı. Tarım sektörü payımız yüzde 9 seviyesini aştı. Özel bankalar arasında ise yüzde 30'a yaklaşarak sektör liderliğimizi koruduk.