Fintech'lere geçen yıl 31 milyar dolar yatırıldı

KPMG Türkiye'nin fintech sektörü raporuna göre, 5.5 trilyon $ büyüklüğe ulaşan küresel fintech pazarı 5 yılda yıllık ortalama %23.5 bileşik büyüme yakalayacak. Fintech şirketleri, 2020'yi toplam 31 milyar $ yatırımla tamamladı.

KPMG Türkiye'nin hazırladığı Sektörel Bakış serisinin Fintech raporu yayımlandı. Dünyada ve Türkiye'deki fintech ekosistemini değerlendiren raporda yakın dönem beklentileri de yer alıyor. Rapora göre 2015-2020 yılları arasında küresel arenada fintech alanına her yıl ortalama yaklaşık 30 milyar dolar yatırım yapıldı. Küresel fintech piyasasının 2019 sonu itibarıyla 5,5 trilyon USD büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Sektörün önümüzdeki beş yıllık süreçte de yıllık ortalama yüzde 23,5 bileşik büyüme oranına erişeceği düşünülüyor. KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk, şunları söyledi:

İŞİ ŞEKİLLENDİRECEK

"Finansal hizmetlerde hız, kolaylık ve güvenlik unsurlarını bir arada sunan fintech sektörü, henüz 10 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen her yıl üzerine koyarak büyümeye devam ediyor. Mevcut pazar ve iş modellerinde yeni yaklaşımlar benimseyen start-up'lar, iş yapış biçimlerindeki genel kabullerin sınırlarını zorluyor ve hatta bazı zamanlarda yıkıyor. Eski nesil şirketler ise bu cephede nasıl mücadele edecekleri konusunda büyük zorluklarla karşılaşabiliyor. Oyunun kurallarını baştan yazan bu şirketler önümüzdeki dönemin iş dünyasını şekillendirecek."

Türkiye, AB'de 18'inci sırada

Rapora göre; Türkiye'de fintech ekosistemi bankacılık sisteminin de güçlü desteği ve iştahıyla giderek büyüyor. Sundukları hizmetlerin hızı ve kalitesini artırmak için büyük çaba gösteren bankalar yeni girişimlerin sundukları yaklaşımları büyük bir hızla benimsiyor. Türkiye, 2020'de aldığı 139 milyon dolar fonlamayla Avrupa'da Polonya'nın ardından 18'inci sırada. Listenin ilk üç sırasında ise Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya yer alıyor.

Birleşmeler fırsat yaratacak

Piyasanın alt segmentlerinde ise liderlik yapay zeka çözümleri üreten şirketlerde ve bu görünümün 2025'e dek sürmesi bekleniyor. Küresel bankacılık sektörü de hem maliyet düşürmek hem yeniliklere imza atmak hem de müşteri tabanını geliştirmek adına bu tehdidi birleşme ve satın almalarla fırsata çevirme gayretinde.