Filistin’e 700 milyon dolar! 

Türkiye Filistin halkına maddi desteği hızlandırıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugüne kadar Filistin’e 500 milyon dolar civarında maddi yardım yaptık. En son Kahire’de 200 milyon dolar vadetmiştik. 2017 itibarıyla 700 milyon doların da üzerine çıkacağız” diye konuştu.

MİRAY ÇİMEN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze’ye yapılacak insani yardımların, Mersin Limanı’ndan dün yola çıkan ‘Lady Leyla’ isimli gemiyle sınırlı kalmayacağını ve desteğin artarak devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Gazze’deki bir çok alt yapı İsrail saldırıları sonucu zarar gördü. Bu hasarların süratle giderilmesi gerekiyor. İnşaatı devam eden hastanenin tamamlanması, teçhizatının ulaşması ve biran evvel hizmete girmesini önemsiyoruz. Su ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. Enerji, elektik konusu da önceliklerimiz arasında. Bu konuda İsrail de bizimle birlikte hareket edeceğini söyledi” dedi. 

MADDİ YARDIMLAR 

Filistin’deki bankalara artık doğrudan para transfer gerçekleştirilebileceğinin de altını çizen Çavuşoğlu, “İnsani yardımların yanı sıra maddi yardımları da ulaştıracağız. Bugüne kadar 500 milyon dolar civarında Filistin’e maddi yardımımız oldu. En son Kahire’de 200 milyon dolar vadetmiştik. Öyle görünüyor ki bu rakamı da aşacağız ve 2017 itibariyle 700 milyon doların üzerine çıkmış olacağız” dedi. 

6 BİN KİŞİYE İŞ 

Filistin’de bulunan Cenin Bölgesi’nde gerçekleştirilecek organize sanayi bölgesi inşaatının, bir an evvel başlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada 6 bin kişiye istihdam sağlanacak. Önümüzdeki süreçte, buna benzer birçok konuda Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

RUSLAR GELECEK 

Bu arada Rusya'yla  gelinen son durumu da değerlendiren Çavuşoğlu, normalleşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Bakanlar Kurulu’nu topladığını hatırlattı. Çavuşoğlu, “Başbakan Medvedev’den turizm ve ticari konularda koydukları ambargoların kaldırılmasını istendi. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye ve benim şehrim Antalya dahil olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerine çok sayıda Rus turistin geleceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.  

Türkiye neler yaptı?

Türkiye, abluka ve ambargoların gölgesinde Filistin’e çeşitli alanlarda destek sağlamıştı.

- TİKA, son 10 yılda Filistin’de 349 projeyi devreye aldı.

- Bunlardan 173’ü Batı Şeria, 113’ü Gazze, 63’ü de Kudüs’te yürütüldü.

- Desteklerin ilk sırasını, sosyal ve idari altyapı ile eğitim ve acil yardım alanları oluşturdu.

- TİKA’nın son 10 yıldaki kalkınma yardımları, Ortadoğu ve Afrika bölgesine yapılan toplam yardımların yüzde 30’unu kapsıyor.

- Bunlardan 78’i sosyal altyapı, 64’ü idari, 25’i su ve sanitasyon, 46’sı acil yardım, 38’i sağlık, 25’i üretim ve 52’si eğitimden oluşuyor.

EN ACiL KONU SU iHTiYACI

Kişi başı günlük 70 litre su harcanan Filistin’de, sağlık ve hijyen için günlük en az 100 litre suya ihtiyaç var. Öncelikli olarak Gazze’de temiz içme suyunu sağlamak üzere deniz suyu arıtma tesisinin kurulması planlanıyor. Bu kapsamda Su kuyuları da açılacak. 

Günde 4 saat elektrik veriliyor 

Bu arada Filistin'deki elektrik sorununun çözümü için çeşitli formüller üzerinde duruluyor. Daha önce 100 MW’lik yüzer santral gönderilmesi planlanmıştı. Son seçenek ise Türkiye'yle Almanya’nın ortaklaşa Gazze’ye santrali inşa etmesi. Böylece, özellikle Gazze’nin ihtiyacının büyük oranda giderilmesi hedefleniyor. Halen kente günlük 4 saat elektrik verildiği belirtiliyor.