Esnek çalışma dönemi başladı

Merakla beklenen 'esnek çalışma' kanun değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, doğum izni yapan, askere giden ya da sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçiyle geçici iş ilişkisi kurulabilecek.

1

Çalışma hayatında esnek çalışma imkanı getiren 6715 sayılı 'İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' yürürlüğe girdi. Kanunla, geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılarak kurulabilecek. 

TARIMDA SINIR YOK

Kanun, özel istihdam bürolarına; işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak, işçisini geçici olarak işverene devir yetkisini getiriyor. Ancak bunun için özel istihdam bürolarının, Türkiye İş Kurumu'ndan yetki alması gerekecek. Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçiyle geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek. 

Madende geçici işçi çalışamaz

Geçici işçi sağlama, dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, 8 ayı geçmemek üzere iki defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak. Toplu işçi çıkarılan şirketlerde 8 ay boyunca, kamu kurum ve kuruluşlarında, maden çıkarılan iş yerlerinde geçici işçi çalıştırılamayacak.