Enflasyonda hedef OVP'ye endekslendi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardı. Hafize Gaye Erkan, enflasyonda zirvenin mayısta görüleceğini, düşüşün ise ikinci yarıda başlayacağını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti. OVP'de de yıl sonu tahmini yüzde 65 olarak açıklanmıştı. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Basın toplantısı düzenleyen Erkan enflasyonla kararlı şekilde mücadele ettiklerini belirterek, "Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak" dedi.

MAYISTA ZİRVEYİ GÖRÜR

Erkan, enflasyonda düzelme görülene kadar parasal sıkılaşmanın devam edeceğini belirterek "Amacımız tek haneli enflasyon. Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz" dedi. Mayıs 2024'te enflasyonun zirve noktasını göreceğini belirten Erkan "Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz" diye konuştu. Erkan, enflasyonda 2024'teki yüzde 36'lık tahminin gerçekleşmesini sağlayacak birkaç farklı unsur olduğunu ifade etti. Erkan "İç talepte dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz" dedi.

KASIMDA RİSK VAR

Erkan şunları söyledi: "Enflasyonun belirleyici unsurları arasında haziran-eylül döneminde akaryakıt öne çıktı. Ayrıca kurdaki artış da maliyet kanalıyla etkili oldu. Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşünüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonu kasım ayında geçici olarak yükseltecek" diye konuştu.

SIKILAŞTIRMA KADEMELİ OLARAK GÜÇLENDİRİLECEK

Merkez Bankası, 26 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayınladı. Özetlerde gerektiği ölçüde sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Parasal sıkılaşmanın finansal göstergeler üzerindeki ilk etkilerinin görülmeye başlandığı, enflasyon beklentilerindeki artışın aydan aya yavaşladığı değerlendirmesini yapan Merkez Bankası metninde "Piyasa faizleri politika faizi ile uyumlu bir şekilde hareket ederken bireysel kredi büyümeleri azalış eğilimine girmiştir. Türk Lirası mevduat artarken döviz cinsi ve kur korumalı mevduatlar da azalmaya başlamıştır" denildi.

İŞÇİYE % 10'LUK ZAMMIN ETKİSİ 1.2 PUAN

Erkan, ücret artışlarına ilişkin soruya da "Hassasiyet analizlerine baktığımızda, ücretlerdeki her yüzde 10 artışın enflasyona 1 ila 1,2 puan eklediğini göstermektedir." ifadesini kullandı. Erkan, toplumun refahı için dezenflasyonu tesis etmekte kararlı olduklarını belirterek, "Bu, toplumumuz için yapmamız gereken en büyük hizmet" dedi.

KKM'DE ZORUNLU KARŞILIKLAR ARTIRILDI

Merkez Bankası, Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlara devam ediyor. Buna göre, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve Döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Böylece biriken TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oranı artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda KKM'den TL mevduata geçiş teşviki verilecek. Tebliğe göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduatına ise 4 puanlık TL'nin zorunlu karşılığı geldi. Yabancı para mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık tutarları tüm vadelerde 1'er puan artırıldı. Atılan adımlarla bankacılık sisteminden 350 milyar TL'ye yakın likidite çekilmesi öngörülüyor. Bu arada BDDK'nın verilerine göre KKM'deki tutar geçen hafta 62.3 milyar lira düşüşle 3 trilyon 7 milyar liraya geriledi.