Akşam
Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde ilk enflasyon raporu sunumunu yaptı. İlk kez kameraların karşısına geçen Erkan yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 58'e çıkardıklarını duyurdu. Ekran, ekonomistler tarafından "doyurucu" ve "gerçekçi" bulunan sunumunda 2024 sonu enflasyon beklentisini yüzde 8.8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisini de yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkardıklarını söyledi. Merkez Bankası bir önceki toplantıda 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22.3 olarak açıklamıştı. Böylece enflasyon tahmininde 35.7 puanlık artışa gidilmiş oldu.
Enflasyonda gelecek yıl zirveyi ne zaman ve hangi seviyede görmeyi beklediklerinin sorulması üzerine Erkan, zirveyi 2024'ün 2. çeyreğinde ve yüzde 60 civarında beklediklerini bildirdi. Erkan "TCMB'de temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma sürecek. Fiyat istikrarı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz" dedi. Erkan sıkılaştırma sonrası mevduat faizlerinin 12 puan gerileyerek yüzde 30'a indiğini de belirterek "Mevduat faizinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasını önemsiyoruz" dedi. Erkan "TL mevduata geçişler yüksek. Sevindirici olan başka etken, off shore'un çekildiği... Kademeli mademeli, kararlı yaptığımız hareketleri görüyorlar. Bireyler 'alım alım' diye giderken, satışa geçti. Dövize giden kesim de durup bakıyor. Kurdaki düzelme de yaşandı. Sürdürülebilir dengeye doğru gitti. Bunun da etkilerini görüyoruz. O kadar kötümser değiliz, iyimser bakıyoruz şu anda mevduat faizlerinin olduğu duruma" diye konuştu.
Erkan özetle şunları söyledi: "Enflasyon kısa vadede bir yükseliş gösterecek. Enflasyonda ana eğilim iyileşmesini 2024 yılı ikinci çeyreğinde hissedeceğiz. Sıkılaştırma etkisinin bir kısmı 2023 sonunda hissedilecektir. Güçlü iç talep enflasyon ve döviz kurlarını etkiliyor. Seçici kredi adımları iç talebi dengeleyecek. 2025 sonrasını istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacak."
'BENDEN HİÇBİR SİYASİ AÇIKLAMA OLMAYACAK'
Erkan, Bankanın bağımsızlığıyla ilgi soruya "Merkez Bankası tamamıyla bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı, şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde atılacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten para politikasındaki değişim de söz konusudur. Aksiyonlarımızdan da bu bellidir" yanıtını verdi. Erkan, bir soruya cevaben de "Merkez Bankası Başkanı olarak benden hiçbir zaman, hiçbir siyasi açıklama almayacaksınız" ifadesini kullandı. Atacakları adımların henüz bitmediğine işaret eden Erkan "Daha 1.5-2 aydır karşı karşıyayız. İncelemeler ve etki analizleri önemli. Yapacağımız düzenlemelere harıl harıl çalışıyoruz, dinamik şekilde önünüze sunacağız" diye konuştu.
ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN GELDİM
ERKAN "Enflasyonla mücadele zaten benim burada olmamın nedeni. Devlete ve milletimize hizmet. Refaha bir ucundan da yardımcı olabilirsek ne güzel. Allah nasip edebilirse ve bunda da kararlıyız. Enflasyonla mücadele olmazsa olmaz, sadece fiyat istikrarı değil. Milletin refahı için de bu çalışmalar" diye konuştu. Enflasyon hedefinin revize edilmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Erkan, "Yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceğiz" dedi.
DAHA YÜKSEK BANKNOT ÜSTÜNDE ÇALIŞMIYORUZ
200 liradan daha yüksek banknotun basılmasının gündemde olup olmadığına ilişkin soru üzerine Erkan, "Daha yüksek banknot üstünde çalışmıyoruz. Hedefimiz, enflasyonla mücadeledir" dedi. Yapacakbarı yeni çalışmalara da değinen Erkan "Türk lirası cinsinden yatırım araçları, tasarruf araçlarının çeşitlenmesi, Türk lirası sermaye piyasasının güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi çalışmalarımız arasında" diye konuştu.
ŞİMŞEK'TEN AB'YE 'GÜMRÜK BİRLİĞİ' İÇİN ÇAĞRI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenen "Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek" başlıklı panelde konuştu. Küresel gerilimlere işaret eden Şimşek, "Mevcut güç ile gelişen süper güç arasında büyük bir gerilim var. Yani artık çok kutuplu bir dünyayız" dedi. Şimşek, "Bence bugünün bağlamında, Türkiye'nin Avrupa'nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar sizin (AB) de Türkiye'ye ihtiyacınız var" dedi. "Biz üzerimize düşeni yapmak istiyoruz ve AB entegrasyon sürecini sağlamak istiyoruz" diyen Şimşek, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinin hem birlik hem de Türkiye için son derece faydalı olacağına inandığını söyledi. Gümrük Birliği Anlaşması'nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirterek, "Birkaç sene önce bir araştırma yapıldı. Sonucunda bunun AB'ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı. Ağacın alçaktaki dallarındaki meyvelerinden başlayarak yeniden görüşebiliriz" diye konuştu.