Enflasyon 16 ay sonra yüzde 45'in altında

Enflasyon nisanda aylık yüzde 2.39 oranında artarken yıllık bazda düşüş serisi sürüyor. Yıllık enflasyon yüzde 43.68'e gerileyerek son 16 ayın en düşük seviyesini gördü.

Akşam

Nisan ayında yıllık enflasyon beklentilerin altında kalarak yüzde 43.68 oldu. Böylece baz etkisiyle 6 ay üst üste yıllık enflasyonda düşüş kaydedilirken son 16 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. TÜFE, Ocak 2022'de yüzde 48.69 olmuştu. Enflasyon yıllık bazda yüzde 45'in altına inse de aylık bazda artış devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nisan ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2.39 arttı. Nisanda üretici fiyatları tarafında ise yıllık artış yüzde 52.11 olurken, aylık bazda ise yüzde 0.81'lik artış izlendi. Nisan ayıyla birlikte yıllık üretici ve tüketici enflasyonları arasındaki makas 10 puanın altına indi. Ana harcama grupları bazında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 5.93 ile haberleşmede yaşandı.

GIDA DURMUYOR

Haberleşmeyi yüzde 4.24 ile lokanta ve oteller grubu, yüzde 3.95 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Gıda kaleminde son olarak Eylül 2020'de düşüş görülmüştü. Böylece gıdada artış serisi böylece 32 aya çıktı.

YILLIK ENFLASYON 43.68'E İNDİ

Aylık bazda sadece elektrik ve gaz harcamalarını da kapsayan 'konut grubu'nda yüzde 1.47 ile negatif enflasyon görüldü. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 66.62 ile sağlık grubunda oldu. Ekonomistler aylık enflasyonda yüzde 2.7 artış bekliyordu. Bu arada 4 aylık enflasyon oranı da yüzde 15.22 oldu. Buna göre memur ve emekliler için yapılacak zam oranının belirlenmesi için sadece mayıs ve haziran ayı kaldı. Ancak onomozdeki bu iki ayda enflasyon sıfır çıksa bile enflasyon oranında zam alan emekilinin temmuz zammı refah payı dışında en az yüzde 15.22 olacak. Ocakta yüzde 8 toplu sözleşme zammı alan memur ise enflasyon farkı alacak.

NİSANIN ZAM ŞAMPİYONU KIRMIZI ET

Tüketici fiyatları bazında nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 21.47 ile "kuzu eti"nde gerçekleşti. Kuzu eti fiyatlarındaki artışı yüzde 13.34 ile dana eti, yüzde 12.05 ile karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı ve yüzde 11.73 ile patates ve bazı yumru bitkilerdeki artışlar izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 15 ile elektrikte gerçekleşti. Bunu yüzde 4,66 ile likit hidrokarbonlar, yüzde 2.89 ile margarin izledi.

NEBATİ: ÜFE-TÜFE FARKI TEK HANEYE İNDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla kararlı mücadelenin sonucu olan hızlı gerilemenin, gelecek aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere inmesini beklediklerini bildirdi. Nebati "Geçtiğimiz yıl ekim ayında yüzde 85,5 ile tepe noktasına ulaşan TÜFE enflasyonunda yaklaşık 42 puanlık düşüş sağlamış olduk. Geçtiğimiz yıl ekim ayında 72.2 puana kadar yükselen ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilemiştir" dedi. Enflasyonla mücadelede büyümeden taviz vermeden, istihdamı artırarak, kararlı ve gerçekçi adımlarla ilerleyeceklerini ifade eden Nebati "Geçen kasımdan itibaren boynunu aşağı doğru büken, aralıktan itibaren hızlanarak düşme eğilimine giren enflasyon, hedeflerimiz doğrultusunda hareket etmeye devam ediyor" dedi. Gelecek süreçte enflasyonun aşağı yönüne hareketinin devam edeceğini belirten Nebati, "Kalıcı olarak tek haneli enflasyona ulaşma noktasında da tedbirlerimiz ve toplumda beklentilerin kırılmasından kaynaklı olarak tüm üretici ve tüketicilerimizin daha dikkatli ve beklentilerinin enflasyonun düşmesi yönünde gerçekleşeceğine ilişkin duruşlarının da daha net olması mücadelemize katkı sağlayacak."