Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “4. Sanayi Devrimi, gümbür gümbür gelen bir devrimdir. Doların 4.0 olduğu günleri geride bırakmanın bir tane yolu var; Sanayi 4.0’ı yakalamak” dedi. Bilecik, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı ‘Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği’ Konferansı’ndaki konuşmasında, bu yıl dünyada en çok Sanayi 4.0’ın konuşulduğunu söyledi. Dijital dönüşümün yazılı ve görsel basın aracılığıyla insanların sürekli gündemlerinde olduğunu anlatan Bilecik, şöyle konuştu:
KALP ATIŞLARINI DUYUYORUZ
“Ülkelerin en önemli büyüme stratejilerinden biri olan Sanayi 4.0, dünyanın ekonomik merkezlerinde gündemin hep üst sıralarına net bir şekilde oturdu. Yeni yıla girerken de, teknolojinin üretim süreçlerinin her aşamasında kullanıldığı yeni bir sistemin sanki kalp atışlarını duyuyoruz. Birinci, ikinci, üçüncü sanayi devriminde maalesef dünyanın bir miktar gerisinde kaldık. Bunun sıkıntılarını yaşadık. İnanıyorum ki; bu defa ‘Geç kaldık’ demeyeceğiz. Bir an evvel adapte olmamız gereken 4. Sanayi Devrimi, ‘dört dörtlük’ bir devrimdir.”
TEKNOLOJİK ÜRETİM ŞART
Dijital dönüşümü gerçekleştirmenin önemi vurgulayan Bilecik, “Sanayide dijital dönüşümü gerçekleştirmenin yarısı, teknolojileri üretim hatlarına ve değer zincirinin bütününe entegre etmekle ilgilidir. Türkiye, küresel bir güç olmak istiyorsa, bir an evvel kendi teknolojisiyle üretim yapmaya başlamak zorundadır” diye konuştu.
Kararlılıkla adımlarımızı atıyoruz
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, “Sanayinin ihtiyaç duyduğu yetkinlik setine haiz insan kaynağı için sanayi-akademi etkileşimini güçlendirmemiz, nitelikli insan kaynağının dijital dönüşümle birlikte değişen ihtiyaçlara uyum sağlayacak şekilde hazırlanması için yeni eğitim programları tasarlamamız gerekiyor” dedi. Bu değişim ve dönüşüm süreçlerinden Türkiye’nin ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Elvan, Türkiye’nin küresel değişim sürecinden en iyi şekilde yararlanması için adımlarını kararlılıkla attıklarını anlattı. Elvan, Orta Vadeli Program, Kalkınma Planı ve ekonomi politikaları odağında imalat sanayiinin yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürülmesinin yer aldığının altını çizdi.
En asli unsur insan
Bilecik, dijital dönüşüm yolculuğunda riske düşmemek için kararlılıkla adım atmak gerektiğini vurguladı. Dijitalleşmede en önemli unsurlardan birinin de insan faktörü olduğunun altını çizen Bilecik, “İnsan, dijital dünyanın en asli unsurudur. Dijital dönüşümü bir fırsata çevirebilmek için eğitim ve istihdam alanında uzun dönemli stratejilere ihtiyacımız var. Bunları hayata geçirmek ise yine kamu ve özel sektörün iş birliğiyle çalışmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Beyaz eşya bile artık online
Konferansta konuşan Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da, her şeyin akıllandığını inanılmaz bir dönüşüm süreci yaşandığını belirterek, ürettikleri beyaz eşyaların yüzde 7’sinin internete bağlanabildiğini bildirdi. Vestel ürünlerinin analog sistemden dijitale dönüştüğünü bildiren Erdoğan, “Bizim Sanayi 4.0’dan anladığımız bu; akıllı fabrikalar. Şu an yüzde 25 akıllı fabrikada çalışıyoruz.”