Dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden birisi olan elma sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı fayda sağlıyor. Meyvesi kadar suyu da bir sağlık deposu olan elma birçok aşamadan geçerek meyve suyu haline geliyor. Türkiye'nin ilk yerli sermayeli meyve suyu DİMES’in Tokat Fabrikasında elma suyu üretimi son teknoloji kullanılarak el değmeden yapılıyor. Meyve suyuna dünyada artan ilgi önemli bir potansiyel oluştururken, Türkiye’de sıkma ve yüzde 100 meyve suları ile nektar kategorisi toplamında kişi başına tüketim 9 litreyken bu tüketimin AB ortalaması ise 22 litre düzeyinde yer alıyor.
Fabrika Müdürü Özgür Erceyes, tırlarla fabrikaya getirilen elmaların havuzlara boşaltıldıktan sonra suyla hareket ettirilerek parçalama ünitesine sevk edildiğini ifade ederek, “Elma parçalandıktan sonra presleme ünitesi için kapalı sistemde içeri basılır. Burada elma kabuğu ve çekirdeğinden ayrılarak şira dediğimizi içilebilir kısmı elde edilir. Şıra ilk olarak pastörize ünitesine gönderilir. Burada pastörize edilen ürün Aroma recovery ünitesine transfer edikten sonra bir işlemden daha geçirilerek durultma işlemi için paslanmaz çelik tanklara transfer edilir. Durultma işleminden sonra filtrasyonu tamamlar ve Evaporation işlemine geçilir. Evaporation düşük basınç altında düşük sıcaklıkta kaynatılarak ürünün suyunun uzaklaştırılması demektir. Burada yaklaşık olarak 1/5 oranında suyunu uçurur konsantre ederiz ve soğuk hava depolarımızda stoklarız. Konsantre üretimi tamamlandıktan sonra konsantremiz yüzde 100 meyve suyu üretimine hazır hale gelmiş olur” dedi.