Ekonomik saldırılara rağmen 5 yıldızlı büyüme 

Türk ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyüyerek OECD’nin en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Böylece hain darbe girişiminden sonra 7 çeyrek aralıksız büyüdü. 

1

Açıklanan tüm olumlu verilere karşın Türkiye’de ‘kriz varmış’ algısı yaratmaya çalışanlar yine hayal kırıklığına uğradı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.2 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 1.5, sanayi sektörünün yüzde 4.3, inşaat sektörünün ise yüzde 0.8 arttı. 

15 TEMMUZ'DAN BERİ ARALIKSIZ 

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 8 yükseliş gösterdi. Son verilerle Türkiye ekonomisi 2016 yılında darbe girişiminin olduğu üçüncü çeyrekteki gerilemesinin ardından 7 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi. İkinci çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksinde de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.9 artış kaydedildi. 

TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI 

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018’in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 6.3 arttı.Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7.2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 3,9 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının ikinci çeyreğinde 2017’nin aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 4.5, ithalatı ise yüzde 0.3 artış gösterdi. 

10 yıldır zirvedeyiz: Dinamizm verilere yansıdı  

10 yıldır Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğumuzu belirten Pekcan “Ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından Türkiye ekonomisinin daha hızlı büyüdüğünü ve 2018 yılına da güçlü bir giriş yaptığını kaydetti. Bakan Pekcan, “Yılın 2’nci çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır. 2018 yılının ikinci çeyreğinde görülen yüzde 5.2’lik büyümeyi, ikinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin yüzde 2.2, AB ekonomisinin yine yüzde 2.2 ABD’nin yüzde 4.2, Çin’in yüzde 6.7’lik büyümesi olduğunu dikkate alarak değerlendirmekte fayda vardır. Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla,  gelişmiş ülkelerden ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmış ve son 10 yılda olduğu gibi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” dedi. 

Avrupa Birliği’ni katladık

Büyümesi 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7.3 olarak belirlenen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrek itibarıyla kaydettiği yüzde 5.2’lik büyümeyle OECD’de lider, AB’de ise ikinci oldu. Söz konusu dönemde OECD büyüme ortalaması yüzde 2.5, AB’de büyüme ortalaması yüzde 2.1 olarak gerçekleşirken, Türkiye, bu bölgelerin çok üstünde performans sergiledi. Avrupa’da e en fazla büyüme kaydeden ülke yüzde 5.7 ile Malta oldu.