Ekonomi, 15 Temmuz'da dimdik ayakta durdu

Ekonomistler, 15 Temmuz hain darbe girişiminde Türkiye ekonomisinin gücünü korumayı başardığını söylediler. Uzmanlara göre Türkiye dinamik bir ekonomi olduğu için o dönemde krizle mücadele başarılı oldu.

FETÖ'nün darbe girişiminin 8'inci yılı geride kaldı. Uzmanlar, 15 Temmuz hain darbe girişimi amacına ulaşsaydı Türkiye ekonomisinin kayda değer derecede zarar göreceğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu anlamda da kriz ortamlarına karşı nasıl dinamik bir ekonomi olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Analist Cüneyt Paksoy, 15 Temmuz hain darbe girişiminin Türkiye siyasal tarihi kadar Türkiye ekonomisi ve finans piyasalarına önemli etkileri olduğunu belirtti. Bu süreçle mücadele ederken Türkiye'nin kararlı olduğunu göstermek adına hain darbe girişiminden sonra ilk günden itibaren piyasaları açık tuttuğunu, işlemlerin kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Paksoy, mücadelenin hemen sonrasında alınan önlemlerle sürecin negatif etkilerinin yumuşatılmaya çalışıldığını söyledi.

MÜCADELE GÜCÜ

Hain darbe girişiminin enflasyon, işsizlik, büyüme, kişi başına gelir gibi önemli başlıklarda olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Paksoy, Türkiye'nin bu süreçten çıkmak adına ciddi kararlar aldığını, yapısal reform yapmaya gayret ettiğini söyledi. Türkiye'nin önemli süreçlerdeki mücadele gücünün öne çıktığını belirten Paksoy, "Gelinen noktada tamam olarak belki bu dönemin muhasebesini yaptığımızda enflasyonun yüksekliği, ekonomideki bazı dinamiklerin bozulma eğilimleri, büyüme tarafındaki mücadele ve diğer tüm dinamiklere baktığımızda yaşanan gelişmeler zorlukları gösterse de Türkiye'nin bir yandan da mücadele gücünü de görmek gerekiyor" dedi.

REKABETÇİ PİYASA

Yani belirli kısa vadeli daralma süreçleri dışında Türkiye'nin hep büyümeyi becerebilmiş, ekonomisini yukarı yönlü taşıyabilmiş bir ülke olarak kayda geçtiğini belirten Paksoy, "Türkiye yine bu dönemde ihracatını artırmayı başarabildi. Enerji gibi bir konuda önemli adımlar attı. Başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda adımlar atıldı" diye konuştu. Yapısal reform noktasında ve daha birçok alanda önemli adımların devam etmesi gerektiğini belirten Paksoy, "Yapılması gereken çok iş var ama en azından Türkiye piyasası rekabetçi olabildiğini, krizlerle mücadele edebildiğini, dinamik bir ekonomi olabildiğini göstermiştir" dedi.

BUGÜN KAZANILAN EKMEKTE O GÜNKÜ MÜCADELENİN KATKISI VAR

Darbelerin ekonomiyi de vurduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Dinç, "15 Temmuz hain darbecileri amaçlarına ulaşsaydı Türkiye, ekonomisinin üçte birini kaybetmiş olacaktı. Darbe girişimine karşı bu millet verdiği kahramanca mücadele ile dinini, imanını, izzet ve haysiyetini korumuştur ama sadece bunlarla sınırlı değildir. Hain darbe girişimi başarılı olsaydı 30'uncu ekonomi ancak olabilirdik. Bugün Türkiye'de kazanılan her ekmekte o günkü mücadelenin de bir katkısı olduğunu unutmamalıyız" diye konuştu.

Vatandaşın sokaklara çıkarak büyük bir direniş göstermesi sayesinde önlenen 15 Temmuz hain darbe girişiminin, Türkiye'nin siyasal hayatının yanı sıra ekonomisine de olumsuz etkileri oldu. Ancak alınan hızlı kararlarla Türkiye, kriz dönemlerinde de ekonomisini ayakta tutabildiğini bir kez daha gösterdi.

ŞİMŞEK: MİLLİ İRADE DAİMA GALİP GELECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk milletinin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasındaki destansı direnişini saygıyla yad ettiklerini söyledi. Dün sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "Hain darbe girişiminin ilk saatlerinde meydanlardaydık. Milletimizin destansı direnişini saygıyla yad ediyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Milli irade daima galip gelecek."