Özgül ÖZTÜRK
Son yıllarda atağa kalkan Türk mobilya sektörü, yurtdışında da önemli bir konuma yükseldi. Kalite ve tasarım ürünleriyle ön plana çıkan Türk üreticiler, özellikle ince işçilik isteyen mobilyalarla Ortadoğu’daki kraliyet ailelerinin ve Avrupa’daki zenginlerin evlerine girmeye başladı. Mobilya Sanayicileri Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Bizim hedefimiz artık düşük fiyatlarla çok ürün satmak değil, kalitemizle dünya zenginlerinin tercihi olmak. Bu amacımıza da hızla ulaşıyoruz. 3.5 dolar olan kilogram başına mobilya ihracatını işçilik ağırlıklı ürünlerimizle 25 dolara kadar çıkardık” dedi.
1.5 MİLYONA EV DÖŞEDİLER
Dünyada artık kişiye özel mobilya üretiminin revaçta olduğuna dikkat çeken Gürcan şunları kaydetti: ‘Terzi işi mobilya üretimiyle ABD’den Çin’e kadar birçok ülkede lüks yapıların mobilyasını biz veriyoruz. Örneğin geçen yıl bir mobilya şirketimiz Katar kraliyet ailesinden birinin evine 1.5 milyon dolarlık mobilya sattı. 3 bin metrekarelik bu eve bay bayan meclis oturma grupları, 2 salon takımı, 7 adet yatak odası takımı, lobi mobilyalarının hepsini bu şirketimiz verdi. Suudi Arabistan’da da birçok böyle projemiz var. Ayrıca Avrupa’daki oteller, malikaneler, şatolara da Türk mobilyası satıyoruz.”
500 bin TL’lik ipek koltuk takımı üretti
Art Deco, Almanya’daki şatolara, villalara gönderilen 500 bin TL’lik koltuk takımıyla İMOB Fuarı’nda dikkatleri üzerine çekti. Kanepe, çiftli berjer ve orta sehpadan oluşan koltuk takımının özelliği ise yüzde 100 ipek ve el yapımı olması.
Ünlülerin tercihi
250 bin kişi çalışıyor
65 bin iş yerinde 250 bin çalışanla faaliyet gösteren Türk mobilya sektörü, 2017 yılını 2,7 milyar dolar ihracatla kapattı. 172 ülkeye ihracat yapan Türk mobilyacıların hedefi 2018’de 3,2 milyar dolar ihracat yapmak. Son yıllarda Hindistan ve Latin Amerika gibi uzak pazarlara da ürün vermeye başladıklarını ifade eden MOBSAD Başkanı: “Eskiden ağırlıklı olarak Irak, Libya gibi Ortadoğu ülkelerine ürün verirken şu an Almanya ABD gibi batı ülkeleri öne çıkıyor” diye konuştu.