Doğu Akdeniz’de tavrımız net: Oldu bittiye izin vermeyiz

Enerji Bakanı Dönmez, “Tek taraflı, Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarının yok sayıldığı bir sisteme geçit vermeyeceğiz. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin rızasının olmadığı hiçbir projenin oldu bittiye getirilmesine izin verilmeyecek” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin onay vermediği, rızasının olmadığı hiçbir projenin oldu bittiye getirilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Tek taraflı, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının yok sayıldığı, adadaki tarafların eşit ve adil pay almadığı bir sisteme geçit vermeyeceğiz. Türkiye’nin bu konudaki tavrı ve duruşu nettir” dedi. Dönmez, 9. Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda, Türkiye’nin denizlerdeki varlıklarını Barbaros, Oruç Reis sismik ve Fatih sondaj gemileriyle daha da güçlendirdiğini söyledi.

YERLİ ÜRETİMİ ARTIRACAĞIZ

Dönmez, “Türkiye petrol ve doğalgazda kaynak zengini bir ülke olmadığından, dünyadaki jeopolitik gerilimler ve gel-gitlerden doğrudan etkilenen bu sektörde, konjonktürel gelişmelere göre hareket edemeyiz. Bütün gayretimiz yerli üretimi artırarak cari açığı mümkün olduğunca aşağıya çekmektir” ifadelerini kullandı.

Fatih, ilk sondajına başlayacak

Petrol arama ve üretim faaliyetleri konusunda da bilgi veren Dönmez, şöyle devam etti: “Fatih gemimiz, önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz’de göreve başlayacak. Son 16 yılda petrol arama ve üretim faaliyetlerine 10 milyar dolar harcadık, bunun yüzde 50’si, Türkiye Petrolleri’nden, yüzde 50’si ise yerli ve yabancı yatırımcılardan geldi. Yatırımlar karşılığında 20 milyar dolarlık ithalatı önledik. Biz hep şunu dedik: Petrol varsa bulacağız. Daha fazla arama ve sondaj yapacağız.”

35 yıl aradan sonra arama

Dönmez, bu yıl kuzey ve güney sınır bölgelerinde 35 yıl aradan sonra ilk defa petrol arama çalışmalarına yeniden başladıklarına işaret ederek, Türkiye’de ilk defa havadan gravite veri toplanması işlemini gerçekleştirdiklerini, bölgenin jeolojik haritasının güncellenmesi için kayaç numunelendirmesi yaptıklarını söyledi. Dönmez, “Trakya ve Güneydoğu Anadolu’daki çalışmalarda önemli aşamalar kaydetti” ifadelerini kullandı.