Dev projelere karşı çıkan TMMOB'un yetkileri elinden alınıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda hizmete soktuğu tüm projelere karşı çıkan TMMOB için bakanlıklara yazı gönderdi. Yazıda, ''6235 sayılı TMMOB kanunu değişiklik taslağı'' için görüş talebinde bulunuldu. Hazırlanan taslağa göre; mesleki denetim yetkisi TMMOB ve Odaların elinden alınacak.

1

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımı sırasında Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul şubelerinin açtığı ortak davada alınan iptal kararına ilişkin “3. Köprü artık 2 beton kuleden, Kuzey Marmara Otoyolu ise asfalt izinden ibarettir" diyerek büyük bir skandala imza atmışlardı.

MİMARLAR PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAK

Bu taslakla, TMMOB ve Odaların en büyük gelir kapısı kapanacak. Piyasada iş yapmak isteyen mimarlar; odalara para ödemek zorunda kalmayacak.

Odalar; mimarlardan "büro tescil, üye kayıt, belgelendirme, raporlandırma ve yayın ücretleri" adı altında para topluyordu. Bu paraların dışında aylık aidat zorunluluğu da var.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SERT ÇIKMIŞTI

Erdoğan, Osman Gazi Köprüsü açılışında skandallara imza atan TMMOB için şu ifadeleri kullandı: "Adı mimar mühendisler odası hemen yargıya gidiyor, her yargıya gidişinde eli boş dönüyor. Bizim her projemiz birileri tarafından engellenmiştir. Çünkü bunlar paralelle de beraber çalışıyor ya. Köprü yaparız karşımızda bunlar, turizm projesi yaparız karşımızda bunlar, yol havalimanı yaparız karşımızda bunlar"

DEV PROJELERE KARŞI ÇIKARAK SKANDALLARA İMZA ATMIŞTI

Gezi olayları sırasında "3'üncü Köprü, 3'üncü Havalimanı, Kanal İstanbul" gibi projelere karşı deklarasyon yayınlayan Taksim Platformu'nun baş aktörü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), skandal bir karara imza atmış. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü projesinin imar planını yapan şehir plancıları Ahmet ve Arzu Özdal'a, üyesi oldukları TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından '3 ay süre ile meslekten men' cezası vermişti.

10 BİN TL HARÇ ALDILAR

Oda, yapılacak işin de yazılı olduğu bu belge karşılığında firmadan yaklaşık 10 bin lira harç aldı. Ancak 4 ay sonra Şehir Plancıları Odası bu kez, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin 'planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu', projede yer alarak 'meslek etik ve ahlakı ile bağdaşmayan faaliyet' yaptıkları gerekçesiyle iki ortak ile 4 firma çalışanı hakkında soruşturma açtı. Açılan soruşturmanın şaşkınlığını yaşayan Ahmet ve Arzu Özdal yaptıkları savunmada, proje ve planla ilgili bir yargı kararı bulunmaksızın TMMOB'un aldığı kararın 'yargısız infaz' niteliği taşıdığını ifade etmişti. Kaynak: Sabah