Deprem bölgesine 30 milyarlık yatırım! Özel sektör yeni projelerle harekete geçti

Özel sektöre deprem bölgesinde sanayiyi ayağa kaldırmak amacıyla yatırım yapması için 30 milyar liralık teşvik verildi. Bölgede sanayi, 18 ay içinde deprem öncesi seviyenin üzerine çıkarılacak.

Akşam

Yeni kabinede Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır, dün katıldığı bir televizyon programında, uzay, cari açık (döviz açığı), deprem bölgesine yönelik çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yemin töreninden sonra ilk ziyaretlerinin deprem bölgesine olacağını belirten Kacır, "Deprem bölgesine teşvik desteği veriyoruz. Bizim depremin yaşandığı illerde yakaladığımız ivmeyi kaybetmememiz lazım. Bu şehirlerin inşası ve ihyası için sanayi ve üretimin kesintisiz devam etmesi önemli. Depremde zarar gören sanayicilerimizin zararlarını kapatmak için teşvikleri sunduk. Dün (önceki gün) itibarıyla 30 milyar liralık yatırımı harekete geçirecek şekilde deprem bölgesine teşvik belgelerini imzaladık" dedi.

YENİ OSB'LER KURULUYOR

Bölgede yeni sanayi bölgeleri oluşturmanın da önemine dikkat çeken Kacır, "Yeni sanayi siteleri ve alanları kuruyoruz. Hem ada bazlı yerinde dönüşümü destekliyoruz hem de yeni organize sanayi bölgeleri (OSB) ile buradaki sanayi gücünün harekete geçmesini sağlıyoruz. Bölgeyi yalnız bırakmayacağız. Yaklaşık 18 aylık dönemde deprem bölgesinde sanayinin deprem öncesi seviyenin üzerine çıkacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

ACİL DESTEK KREDİLERİ

Çok daha fazla yatırımın, Türkiye'nin cari açığını kalıcı olarak kapatmaya dönük hayata geçmesi için çaba göstereceklerini belirten Kacır, "Bizim önümüzdeki dönemde yeni ekonomi yönetiminde oynayacağımız en önemli rol, Türkiye'nin teknoloji seviyesi yüksek ürünleri kendi imkanları ile üretebilmesine yönelik destek ve teşvikleri en etkin şekilde uyugulamak, nokta atışı işler yapabilmek, küresel pazarlara Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünlerini kuvvetli ihraç eden bir ülke olmasını sağlamak" dedi. Sel bölgesindeki KOBİ'lere de 1 yıl ödemesiz 36 ay vadeli, 300 bin liraya kadar acil destek kredisini doğrudan seferber ettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin hemen ardından barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni konutları için temeller hızla atıldı. Konutların 1 yıl içinde teslim edilmesi planlanırken, köy evleri ise 2 ayda tamamlanarak vatandaşların evlerine yerleşmesi sağlandı.

AFET KONUTLARI HIZLANACAK

Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ili etkileyen deprem bölgesinde barınma ihtiyacına yönelik konut çalışmaları hızla sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni dönemde önceliklerinin afet bölgesindeki çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, bu bölgelerdeki konutları hızlıca vatandaşlara teslim edeceklerini söyledi. Özhaseki, "Yeni dönemde bütün mesai arkadaşlarımızla birlikte sadece deprem bölgesindeki illerimize değil, tüm şehirlerimize değer katacak projeleri hayata geçireceğiz" dedi. Özhaseki, şehirleri depreme karşı daha dayanıklı hale getirmek için İstanbul öncelikli olacak şekilde Türkiye'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.

AY'A İLK TEMAS 1.5 YIL İÇİNDE

Türkiye'nin 1.5 yıl içinde Ay'a ilk teması gerçekleştireceğini belirten Bakan Kacır, "İki aşamalı proje olacak. Sert iniş ilki, insansız roket göndereceğiz. Türkiye'nin kabiliyeti var. İlk fırlatmada uluslararası işbirliği yapacağız. 5 yılda kendi fırlatma platformunu geliştireceğiz" dedi.