Evi olmayanları ev sahipi yapmayı amaçlayan konut kampanyalarının ardından şimdi de çiftçiye yönelik yeni destek paketleri devreye alınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Çiftçi Destek Kredisi', 'Tarımsal KOBİ Kredisi' ve 'Tarım Borç Transferi Kredisi' olmak üzere üç kredi müjdesi verdi. Dün İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma alanında nasıl kendi kendine yeterliliği stratejik öncelik olarak görüyorsak, tarımsal üretimde önceliğe aynı anlayışla bakıyoruz. Vereceğimiz müjdeler ülkemizin toprak muhafızı olan çiftçilerimizi daha da güçlendirmeyi amaçlıyor" dedi.
VADE VE FAİZ NEDİR?
Kredi paketlerini tek tek açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: n "İlk olarak Çiftçi Destek Kredisi'ni uygulamaya geçireceğimizin müjdesiyle başlıyoruz. Hasat dönemi yapılacak harcamalar için kullanılacak. Böylece çiftçilerimiz gelir elde edemedikleri dönemdeki ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilecek. Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9.75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır. * İkinci müjdemiz, 'Tarımsal KOBİ Kredisi'dir. Tarım ürünlerini işleyen küçük ve orta boy işletmeleri destekleyeceğimiz bu kredi sayesinde nihai malın katma değerinin üreticimizde kalmasını sağlamak istiyoruz. Kredimizin üst limiti 15 milyon lira, devlet tarafından ödenen kısmı dışındaki yıllık faiz oranı yüzde 4.75'tir. Yatırım kredilerinde 10 yıla işletmede 24 aya kadar vade uygulanabilecektir. Pek çok işletme faaliyetinde bu kredi kullanılabilecek. n Üçüncü müjde 'Tarım Borç Transferi Kredisi'. Bu krediyle başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi Ziraat Bankamızda sağlayacağımız uygun şartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Üst limiti 5 milyon lira olacak. Bu kredinin de faiz oranı yüzde 9.75 ve vadesi 60 aydır."
İNSANLIĞIN GELECEĞİ
Dünya nüfusunun 8 milyarı bulduğu bir dönemde toprağı ihmal eden ülkelerin geleceklerini ihmal etmiş olacağını belirten Erdoğan, "Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle tahıl sevkıyatının sekteye uğraması, açlık tehdidini ortaya çıkardı. Sevkıyatın başlamasını sağlayarak insanlığı büyük bir krizin eşiğinden kurtardık" dedi. Tarım sektörü ve onun ana unsuru olan çiftçileri bir bütün olarak gördüklerini belirten Erdoğan, "Politikalarımızı ve uygulamalarımızı büyük ekosistemin tamamını gözeterek oluşturuyoruz. Zincirin bir halkasındaki kopmanın tüm sistemi etkileyeceğini biliyoruz. Sistemi bütün olarak geliştirecek adımlar atıyoruz" diye konuştu.
ÇİFTÇİ BORCUNA SADIK
Genç çiftçi kredi limitlerini 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkaracaklarını da açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: "Tarım kredilerindeki takip oranının yüzde 1'in altında olması çiftçilerimizin ödemelerini hassasiyetle yaptıklarını gösteriyor. Tarım Kredisi takip hesabındaki çiftçilerimizden, ana para ödemesini yapanların çiftçilerimizin faizleri silinecektir."
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati (sağda), Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci (solda) ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar (soldan ikinci), Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti.
BÜTÇEDEN 54 MİLYAR LİRALIK KAYNAK
Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tarımsal destekleri her geçen gün artırdıklarını belirterek, "2023'te çiftçilerimize yapılacak tarımsal desteklemeler için, geçen yılın başlangıç bütçesine göre yüzde 109 artış yaparak 54 milyar lira kaynak tahsis ettik" dedi.
Nebati, 2023 yılı için ürün bazında mazot desteğinde yüzde 130 ila yüzde 395 arasında değişen oranlarda; gübre desteğindeyse yüzde 130 ve yüzde 163 oranlarında yıllık artış gerçekleştirdiklerini de söyledi. Tarım sektörünün stratejik öneminin bilinciyle hayata geçirdikleri etkin politikalar ve gece-gündüz demeden çalışarak alın terini üretime dönüştüren çiftçilerin yoğun emekleri sonucunda 2022'de tarım sektörünün hasılasının 2002'ye göre reel olarak yüzde 62.1 arttığını belirten Nebati, geçen yılın üçüncü çeyreği itibarıyla Türkiye'nin istihdamının yüzde 17'sinin geçimini tarımdan sağladığını söyledi. Türkiye'nin 20 farklı tarım ve gıda ürünü bakımından en büyük 5 ila 10 küresel üretici ülke arasında yer aldığını aktaran Nebati, "Çiftçilere sağladığımız Hazine faiz destekli kredilerin bakiyesi 204 milyar liraya ulaştı" dedi.
TAHIL KORİDORUNDAN 626 GEMİ GEÇTİ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak itibarıyla 626 geminin bu koridordan geçmesi, 16.8 milyon ton başta tahıl olmak üzere diğer gıda ürünlerinin buradan geçmiş olması ve bu çerçevede de bunun yüzde 54'ünün Avrupa'ya, yüzde 28'inin Asya'ya, yüzde 12'sinin Afrika'ya ve yüzde 6'lık kısmının da Ortadoğu'ya gitmiş olması tüm dünyayı ve bizleri de açıkçası rahatlatmıştır" dedi.
ÜRETİCİYE 232 MİLYAR LİRALIK KREDİ SAĞLADI
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 2022 yılında kullandırdıkları tarımsal kredileri 2021 yılına göre iki kat artırarak 109 milyar TL'den 232 milyar TL'ye çıkardıklarını söyledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programında konuşan Çakar, ayrıca 'Ulaşılabilir Finansman Stratejileri' çerçevesinde kredi kullandırdıkları çiftçi sayısının da 1 milyona ulaştığını belirtti. Çakar, şunları söyledi: "Ziraat Bankası'nın kullandırdığı tarım kredilerinden yararlanan çiftçi sayısının artması, uygun maliyetli finansmana erişimin kolaylaştığının göstergesi olması açısından çok değerlidir. Hedeflerimiz doğrultusunda küçükbaş hayvancılığa yönelik 'köyde yaşamak için bir sürü nedenim var' projesi kapsamında 7 bin 314 üreticimiz, 1.2 milyar TL kullanarak 702 bin küçükbaş hayvan sahibi oldu."
GENÇ VE KADIN İLGİSİ
Tarımda mekanizasyon kullanımının geliştirilmesi amacıyla yine son 2 yıl içerisinde 61 bin üreticiye 3.5 milyar TL küçük ekipman kredisi, 117 bin üreticiye 34.5 milyon TL traktör kredisi, 39 bin üreticiye 4.7 milyar TL tarımsal mekanizasyon kredisi kullandırdıklarını belirten Çakar, böylece üreticilerin güncel teknolojiyi kullanarak tarımsal üretim yapmalarına destek olduklarını söyledi. Tarımsal üretim yapmak isteyen kadın ve gençlere yönelik olarak hayata geçirdikleri genç çiftçi ve kadın çiftçi kredilerinin büyük ilgi uyandırdığını belirten Çakar, "Bankada hakikaten gençlerin ve kadınların tarımsal üretimde yer almalarını özellikle istiyoruz. Ülkemiz tarımı ve ülkemiz geleceği açısından bunun stratejik öneme haiz olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.
FATURADA KOLAYLIK
Alpaslan Çakar, üreticilerin birikmiş elektrik borçlarının taksitlendirilerek yatırılması ve yeni elektrik faturalarının düzenli şekilde ödenmesini sağlamak amacıyla tarımsal elektrik kredileri ürününü devreye aldıklarını da söyledi.