HAKKI KURBAN
Ekonominin can damarı KOBİ’lerin teminat sorununa çözüm getirecek düzenleme kabineden geçti. İşyerleri, düzenleme yasalaşırsa, sadece gayrimenkul gibi ‘taşınmaz’ mallarını değil, üretim tezgahlarından kamyonlarına kadar tüm taşınır mallarını da teminat gösterebilecek. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak adımla hedef, diğer desteklerle birlikte, ekonomide üretim ve istihdam artışı sağlamak.
TEZGAH DA TEMİNAT, KAMYON DA
Düzenleme, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki son Bakanlar Kurulu toplantısında, ekonomi yönetimi tarafından, kabine üyelerine anlatıldı. Son rötuşları yapılan tasarı Meclisten de geçerse, özellikle KOBİ’ler için doping etkisi yapacak. Mevcut durumda şirketler, gayrimenkul gibi taşınmaz mallarını teminat olarak gösterebiliyor. Düzenlemeyle; işyerlerindeki aletler, üretim tezgahı, makine ve teçhizatlar, kamyon-otomobil gibi araçlar ve diğer taşınır nitelikteki mallar teminat olabilecek. Çiftçinin, tarlada yetiştirdiği buğdayı, esnafın ürettiği ürünü de bu kapsamda değerlendirilebilecek.
UYGULAMA KOBİ’LERE CAN SUYU OLACAK
Bu adım, finansman konusunda zorlanan ve maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla sıkıntı yaşayan KOBİ’lere önemli bir imkan sağlayacak. Zira, KOBİ’lerin varlıklarının yüzde 25’ini gayrimenkul gibi taşınmazlar oluştururken, yüzde 75’ini alacakları, stoktaki malları, makine ve teçhizatları ile fikri mülkiyet hakları gibi taşınırlar oluşturuyor.
Türkiye’yi bir adım öne geçirir
Yaklaşık 3 milyona yakın KOBİ, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.8’ini oluşturuyor. Bunların finansman konusunda rahatlaması ve krediye erişim imkanlarının artması, hem üretimi etkileyecek hem de istihdamı artırıcı bir rol oynayacak. Türkiye, dünyanın birçok ülkesinin “ekonomik durgunluk” yaşadığı ve “yatırımlarda fren” yaptığı bir dönemde, yatırım ve üretim konusunda bir adım öne geçecek. Bunun da, hem ekonomik büyümeye hem de istihdama önemli katkı sağlaması bekleniyor. Bu adımın, Türkiye’nin finansmana erişim karnesini de düzeltmesi öngörülüyor.
Çin’de 3 trilyon $'lık ekonomi oluşturdu
Dünya Bankası’nın iş kolaylığı endeksine göre Türkiye, finansmana erişim açısından 189 ülke içinde 79’uncu sırada. Bu sistemi uygulayan ülkelerdeki tablo da dikkat çekici. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çin’de bu sistemin ardından 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldığını hatırlatmıştı. Düzenleme, hükümetin 'faizsiz kredi programı' doğrultusunda verdiği 30 bin TL’lik desteği de pekiştirecek bir adım.
Sicil sistemi olacak
Bu adımla birlikte taşınır sicil sistemi de devreye girecek. Esnaf ve KOBİ’ler, taşınırlarını kredi başvurusu sırasında buraya kaydedecekler. Böylece, aynı taşınır, bir başka bankaya teminat gösterilemeyecek. Bankalar da, elektronik istem üzerinden bir KOBİ’nin mal varlığını ve ipotekli olup olmadığını görebilecek.