AA
Kurak geçen kış aylarının ardından umutsuzluğa kapılan çitçi, bahar yağışlarıyla nefes aldı. Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, kışın beklenen kar ve yağmurun yağmaması nedeniyle ekilen tohumlarda bazı bölgelerde çürüme ve seyrelme olmasına karşın mart ve nisan yağışları çiftçinin yüzünü güldürdü. Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçi, mart ve nisan yağışlarıyla hububatta kardeşlenme döneminin (çimlenen her bir tohumdan birkaç sapın meydana gelmesi) verimli geçmesini bekliyor.
KEYİFLER YERİNDE
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Şu anda 'ovada hububatların neşesi yerinde' diyebiliriz. Kardeşlenme dönemine çok güzel girdiler, yağışlar tam zamanında ve yerinde yağdı. İstediğimiz şekilde de yağışlar geldi" dedi. Bugünlerde ovada ekili tek mahsul olan hububatta herhangi bir problem olmadığını belirten Kırkgöz, şunları söyledi: "Nisandan sonraki yağışlar yine önemli. Bitkilerin sapa kalkmadan (başaklanma dönemi) sonra 'dane suyu' dediğimiz son suları kalıyor. 'Nisan sonlarına doğru o suları da alırsak, rekoltede herhangi bir düşüş yaşamayız' diye düşünüyoruz. Nisan ortalarında yeşil mahsul ekilmeye başlanacak. Barajdan suyun geldiği kanaldan sulama yapılan yerlerde çiftçilerimizin yeşil mahsul ekerken Devlet Su işleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ile görüşerek ekmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bazı bölgelerde suyun yeterli miktarda verilemeyeceğini biliyoruz. Yeşil mahsuldeki suyun eksikliği bitkide çok ciddi anlamda verim kaybına neden olur." Arazi kontrollerinde hububatta kök çürümesi ve mantara rastladıklarını belirten Kırkgöz, çiftçilerin ürünü kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker de "İnşallah nisan boyunca yağışlı geçer, bakımları da iyi yaparsak atlatırız diye düşünüyoruz" dedi. Çiftçi Mehmet Köroğlu da "Dondan dolayı biraz sıkıntı olmuştu ama inşallah yağan ve yağacak yağmurlar bizi biraz daha rahatlatacak" diye konuştu.
TARIMCEBİMDE GÜNCELLENDİ
Orman Bakanlığı'nın, tarımsal üretimle ilgili iş ve işlemlerin, cep telefonu üzerinden tek tuşla yapılabilmesine imkan sağlayan 'TarımCebimde 1.0' mobil uygulamasına 'Balıkçılık', 'Evcil Hayvanlar' ve 'Kent Tarımı' modülleri de eklendi. Mobil uygulamada yapılan son güncelleme ile dünden itibaren 2.0 versiyonu da hizmete sunuldu. 'TarımCebimde'nin, sadece çiftçilerin değil tüm vatandaşların kullanabilmesi amaçlanıyor.
UMUTLAR YEŞERDİ
Meteorolojik verilere göre Eylül 2022 ile Şubat 2023 arasındaki periyodu 'olağanüstü kurak' geçiren Kırıkkale'de de hububat eken çiftçiler, ilkbahar yağışlarıyla umutlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırıkkale'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarda buğday, 600 bin dekarda arpa ekildiğini söyledi. Yetersiz yağış nedeniyle hem çimlenmenin hem de kardeşlenmenin gecikmesini düşünerek ekiplerin sahada ürün çıkışlarını izlemeye aldığını dile getiren Yılmaz, "Mart ve nisandaki yağışlarla çiftçilerimizin de meteorolojik verileri göz önünde bulundurarak gübreleme ve ilaçlama yapmasıyla hububat ekili alanlardaki gelişmelerin normal yönde devam ettiğini tespit ettik. Bundan sonra herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması halinde buğdayda dekara 300, arpada ise 350 kilogram civarında verim bekliyoruz. 300 bin ton üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz" diye konuştu. Çerikli beldesinde çiftçilik yapan Nuri Gözüyukarı da "Nisan sonu gibi yağışlar devam ederse daha fazla verim alacağımızı düşünüyoruz" dedi.