Çiftçi borcuna sadık! Tarım kredileri artıyor takip oranı düşüyor

Kullandırdıkları tarım kredisinin 210 milyar TL'yi aştığını belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, takip oranlarının ise düştüğünü ve kredileri takip hesaplarında izlenen çiftçi sayısının da yüzde 14 azaldığını söyledi.

Son yıllarda tarımda hem kullandırılan kredi miktarı hem de kredi kullanan çiftçi sayısı önemli miktarda artarken, veriler çiftçinin borcunu ödeme konusunda da sadık olduğunu gösteriyor. Çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulan Ziraat Bankası'nın Genel Müdürü Alpaslan Çakar, hem takipteki kredi rakamının hem de üretici sayısının azaldığını söyledi. Çakar, "2022 yılında takipteki tarım kredilerimiz yüzde 20, kredileri takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise yüzde 14 oranında azaldı. Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız yüzde 1'in altına geriledi. Bu oranlar genel teamüllerin ve sektör ortalamalarının çok altındadır. Bundan dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

TALEP YÜKSEK

Bu yıl sonu için kredi kullanan çiftçi sayısında kendilerine 1 milyon çiftçi hedefi belirlediklerini belirten Çakar, halen 930 bini aşan çiftçi sayısının yıl sonunda ise hedefe ulaşacağını söyledi. Bu yılın sonu itibarıyla tarım kredilerindeki artışın da yüzde 100'ün üzerinde olacağını belirten Çakar, "Toplam tarım kredilerimiz 210 milyar TL'yi aştı. Bizim 2022 yıl sonu tarım kredisi hedefimiz 200 milyar TL düzeyindeydi. Ancak mevcut kredi talebi ve artış hızı bu yılın sonunda kredi rakamımızın 225 milyar TL'ye ulaşacağını gösteriyor" dedi.

HAZİNE DESTEKLİ

Kullandırdıkları tarım kredilerinin yüzde 88'inin yani 185 milyar TL'lik kısmının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluştuğunu belirten Çakar, şunları söyledi: "Küçük ölçekli işletme sahibi çiftçilerimizin 200 bin TL'ye kadar kullandıkları kredilerde faizin tamamını Hazine karşılıyor. Diğer kredilerde de belirli şartların sağlanması halinde çiftçilerimize yansıyan faiz oranı sıfıra kadar düşebiliyor. Mevcut faiz destekli tarım kredilerimizin 53 milyar TL'lik kısmında faizin tamamı devletimiz tarafından ödeniyor. 44 milyar TL'lik kısmında faiz oranı yüzde 1-5 aralığında, 82 milyar TL'lik kısmında yüzde 5-10 aralığında, 6 milyar TL'lik kısmında ise yüzde 10 ve üzerinde faiz oranı yansıtılıyor. Bu açıdan Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinde Hazine ve Maliye Bakanlığımız çok güçlü faiz desteği sağlıyor."

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ

Çiftçilerin mazot ve gübre desteklemelerini ekim döneminde alabilmesi için geliştirilen Destekleme Avans Kredisi kullanan çiftçi sayısının hızla arttığını dile getiren Çakar, şunları söyledi: "Bu kredi, adından da anlaşılacağı üzere desteklemelerini avans olarak normal ödeme takviminden önce almak isteyen çiftçilerimize yönelik bir kredi. Bu kredinin anaparasını ve faiz dışındaki masraflarını Tarım ve Orman Bakanlığımız, faizini ise Hazine ve Maliye Bakanlığımız karşılayacak. Yani çiftçilere herhangi bir finansal yük getirmeyecek. Bugüne kadar 166 bin 212 çiftçimiz 2.1 milyar TL Destekleme Avans Kredisi kullanarak gübre ve mazot desteklerini almış oldular."

4 YENİ PAKETE YOĞUN İLGİ

Genç Çiftçi', 'Kadın Çiftçi', 'Altın Kovan', 'Güneş Enerjili Sulama' kredilerine olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Alparslan Çakar, "Bu dört kredi paketinden bugüne kadar 9 bin 500'e yakın üretici, 2.5 milyar TL kredi kullandı. Özellikle Genç Çiftçi Kredisi'ne olan ilgi ülke tarımının geleceği için güven verici" dedi.