Büyüme hızlanacak kırılganlık bitecek

İş dünyası 31 Mart’tan sonraki seçimsiz 4.5 yılı reformların hayata geçeceği bir 'fırsatlar dönemi' olarak değerlendiriyor. Buna göre, ekonomi şoklara dayanıklı yeni bir yapıya kavuşacak ve büyüme hız kesmeden sürecek.

İş dünyası temsilcileri, 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından başlayacak 4.5 yıllık seçimsiz sürecin reformların hayata geçirilmesi için çok önemli bir dönem olacağını, söz konusu reformlar sayesinde Türk ekonomisinin büyüme ivmesini sürdüreceğini ve kırılganlıktan uzaklaşacağını belirtiyor. İş dünyası, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, "31 Mart’ın ardından önümüzde 4.5 yıllık bir icraat dönemi olacak. Bu dönemi en verimli şekilde kullanarak yeniden reform gündemimizi hayata geçirmekte kararlıyız" şeklindeki sözlerini değerlendirdi. 

ADIM ADIM HAYATA GEÇECEK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin, 31 Mart'ın ardından reformların hızlanacağı önemli bir dönüşüm süreci yaşayacağını söyledi. Olpak, bu dönemin, YEP çerçevesinde planlanan tüm ekonomik reformların adım adım hayata geçeceği stratejik önemi yüksek bir süreç olacağını vurguladı. Olpak, yapısal reformların ekonomiye katacağı pozitif ivmeyle, ülkenin dünyada yaşanan ekonomik yavaşlamalardan en az şekilde etkilenmesi ve sürdürülebilir büyümeyi hız kesmeden devam ettirebilmesi için kırılganlıktan uzak ve şoklara dayanıklı yeni bir yapıya kavuşacağını düşündüklerini ifade etti. 

DAHA GÜVENLİ TİCARET İMKANI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da, şunları kaydetti: "Döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın kontrol altına alınması, fiyatlardaki oynaklığı sabitleyip tüccarımıza daha güvenli ticaret yapma imkanı sağlayacaktır. Enflasyonun tek hanelere çekilmesi de, piyasaları canlandıracak, böylece iş, aş ve büyümeyi gerçekleştirecektir." 

İhracat atağıyla en doğru yere istikrar çıpasını atarız

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise, yapısal reformların, yerli ve milli üretimle yerli teknoloji ve buluşları hızlandıracak, sanayiyi güçlendirecek, ihracatı artıracak nitelikte olması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, şöyle konuştu: "Bu dönüşüm fırsatını tıpkı 2002’deki bir anlayışla kullanabilirsek inanıyorum ki, Türkiye yeniden küresel büyümenin öncüleri arasına girecek. Ekonomi, seçimsiz dönemin hemen başında uygulayacağı yapısal reformlar ve katma değerli ihracat atağıyla en doğru yere istikrar çıpasını atacaktır. Seçimsiz dönem, ekonomiye daha fazla yoğunlaşacağımız anlamına geliyor." 

Çok değerli bir fırsat dönemi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, “Bu dönemin, reformlar için çok değerli bir fırsat dönemi olacağına inanıyoruz" dedi. Bahçıvan, bu dönemin ekonominin temel sorunlarına kalıcı çözümler üretilecek bir süreç olarak kullanılması gerektiğini, sanayiciler olarak bu ortamın üretim, teknoloji, eğitim odaklı bir yapısal dönüşüm dönemi olarak değerlendirileceğini ümit ettiklerini söyledi.