Büyüme hızını koruyor! 1.2 trilyon liralık e-ticaret hedefi

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, e- sektörün büyüme trendinde bir yavaşlama olmadığını belirterek 2023 sonunda 1.2 trilyon liralık işlem hacmi hedeflediklerini söyledi.

E-TİCARET sektöründe büyümenin önümüzdeki dönemde yavaşlamadan devam etmesi bekleniyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, "E-ticaretin son 10 yıllık genel büyüme trendinde bir yavaşlama olmadı. E-ticaretteki artış sürecinin devam etmesi ve enflasyonun etkisiyle 2022 yıl sonunda cironun 700 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz. E-ticaret sektörünün büyümesini yıl sonuna kadar devam ettirmesini, tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 2023 sonunda yüzde 60 büyüme ile 1.2 trilyon TL'lik işlem hacmi hedefliyoruz. Sektörümüzün 2023 yılında da büyüme ivmesini devam ettirmesini ve salgın döneminde yakaladığı yükselişini sürdürmesini bekliyoruz" dedi.

REKOR ARTIŞLAR YAŞANDI

Salgın döneminde e-ticaret alanında tüketicilerin alışverişleri online mecralara taşındığını belirten Ekmekçi, "Bu dönemde online alışveriş sektöründe rekor artışlar yaşandı. Bu yükseliş trendi günümüzde de devam ediyor. Tüketiciler internet alışverişlerine alıştı, hiç online alışveriş yapmayanlar bile alışverişlerine dijitale taşıdı. E-ticaret sektöründe yapılan düzenlemelerin de etkisiyle alışveriş daha güvenli hale geldi. Yeni e-ticaret yasası ile sektörümüzün önümüzdeki dönemde de büyümesini sürdürmesini bekliyoruz" yorumunda bulundu. Ekmekçi, e-ticaret sektöründe yaşanan büyümenin kullanıcıların ihtiyaçlara hızlıca ulaşabilmesine imkan verdiğini aktararak, "Özellikle gıda, kişisel bakım, teknoloji, mobilya ve tekstil sektörü Türk halkının eticaret pazaryerleri üzerinden en çok alışveriş yaptığı ürün grupları olarak öne çıktı" ifadelerini kullandı.

SEPET ORTALAMASI 237 TL OLDU

2022'NİN ilk 6 ayında ödeme yöntemleri bazında toplam e-ticaret hacminin yüzde 32'sini 113 milyar TL ile Havale/ EFT diğer ödemelerin oluşturduğunu belirten Ekmekçi, şunları kaydetti: "Alışverişlerin yüzde 2'sini 7.7 milyar TL ile kapıda ödeme, yüzde 66'sını ise 228 milyar TL ile kartlı ödemeler oluşturdu. Kredi kartı sepet ortalaması 237 TL olarak gerçekleşti. Verilere göre, online alışveriş yapanların yüzde 52'sini kadınlar; yüzde 48'ini erkekler oluşturdu. Tüketicilerin yüzde 70'i elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılardan alışveriş yaparken mobil uygulama kullanmayı tercih etti. E-ticaret alışverişlerinde en çok tercih edilen günler ise pazartesi, salı ve perşembe oldu.

HARCAMADA İSTANBUL ZİRVEDE

Ekmekçi, 2022'nin ilk 6 ayında gerçekleşen e-ticaret harcamalarının 18- 70 yaş arası nüfusa oranlandığında kişi başına düşen e-ticaret harcamasının 4 bin 964 TL olduğunu, aynı dönemde İstanbul'da kişi başına düşen e-ticaret harcamasının 9 bin 857 TL, Ankara'da 6 bin 064 TL ve İzmir'de 5 bin 230 TL olduğunu kaydetti.