Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreci 5 Ağustos'ta sona ererken barınma telaşı da şimdiden başladı. Okulların açılmasına yakın özellikle İstanbul'da kiralık konut talebinin ciddi anlamda artması bekleniyor. Kira rakamlarının yükseldiği, kiralık konut arzının ise yetersiz olduğu şehirde, bir de öğrenci krizinin yaşanmasına engel olmak için şimdiden formüller düşünülüyor. Sektör temsilcilerinin bu konudaki önerisi ise şehirde halihazırda boş duran ofis binalarının yurt olarak kullanılması yönünde.
KAYITLAR 22 AĞUSTOS'TA
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu yılın diğer yıllardan farklı olduğuna dikkat çekerek "YKS'de baraj uygulamasının bu yıl kaldırılması ile daha fazla aday tercih yapabilecek. 200'e yakın üniversitede yaklaşık 1 milyon 61 bin kontenjan için tercihlerde barınma da önemli bir telaş olacak. Kayıtların 22 Ağustos'ta başlayacak olması ile gerek yurt gerekse de kiralık daire ihtiyacı hat safhaya çıkacak. Yeterli arzın olmadığı şehirlerimizde aileler için en büyük yük kira olacak" diye konuştu. Özelmacıklı boş kalan plaza ve ofislerin öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak için kullanılmasını önerdi.
PLAZALARIN %20'Sİ BOŞ
"Plazaların yüzde 20'si boş" diyen Özelmacıklı, "Bu öğrencilerin barınma problemini çözemediğimz takdirde yaklaşık iki ay sonra çok ciddi daha farklı durumları konuşuyor olacağız. Bu nedenle YURTKUR'un yapabileceği kiralamalarla ya da belediyelerin iştirakleri çerçevesinde yapılabilecek kiralamalarla veya bu plazaları girişimcilere verilebilecek bazı geçici düzenlemelerle, en azından buraların toplu bir barınma amacıyla kullanılması çok daha mümkün hale gelebilir" dedi.
SEKTÖRE CAN SUYU OLUR
ColdwellBanker Türkiye, Era ve Century 21'in Türkiye temsilcisi MasterTürk Grubu'nun Başkanı Gökhan Taş, ofislerde yüzde 20'nin üzerinde bir boşluk bulunduğuna dikkat çekerek, "Buraların home office'e dönüşmesi ve metrekarelerinin küçülmesi pazarda canlılık oluşturacaktır ayrıca arz azlığı sebebiyle şişen fiyatları da rahatlatır" dedi.
KÜÇÜK BİR MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YETER
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise eylülde şehre yeni bir öğrenci furyası geleceğini belirterek, boş ofislerin konaklama için kullanılmasının, sıkışık piyasaya ilaç gibi geleceğini söyledi. Aşa sözlerine şöyle devam etti: Piyasayı rahatlatmak için hemen hayata geçebilecek ve çok hızlı sonuç verecek bir model var. Şu anda İstanbul'da halihazırda boş durumda olan yüzbinlerce ofis stoku bulunuyor. Bu talep görmeyen ofislerin, geçici bir süre için bile olsa meskene dönüşmesi piyasayı hemen rahatlatır. Bunun önünde bazı bürokratik engeller var. Bu konuyu hızla çözüme kavuşturması, belediyelerin ruhsat verebilmesi için ufak bir mevzuat değişikliği, bir maddelik bir kanun yeterli olur.
BOŞLUK ORANI % 21 SEVİYESİNDE
A sınıfı ofis arzının 6.5 milyon metrekareye ulaştığına dikkat çeken Gökhan Taş, şunları söyledi: "Şu andaki ofis stokunun yaklaşık 1.4 milyon metrekaresi boş durumda. İnşaatı devam eden ve kısa süre içinde tamamlanacak ofislerin toplamı ise 2.15 milyon metrekare. Arzın düştüğü, hem ev hem yurt kiralarının yükseldiği bu dönemde ofislerin dönüşmesi talebi rahatlatır."